Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Človeku prijazna upokojitev

401 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Spoštovani!

Na lastnem primeru sem izkusil, kako je lahko neprijazna upokojitev. Namreč po odpovedi delovnega razmerja, si prepuščen samemu sebi. Potrebno se je prijaviti na ZZZS, ampak brez odločbe o upokojitvi si tega sam ne moreš storiti. Namreč, do polnomočnosti odločbe o upokojitvi vas mora prijaviti, kakšen sorodnik, seveda, če ga imate. Potem čakaš, brez kakršnihkoli odgovorov s strani ZPIZ-a, kateri očitno ne poznajo ZUP-a in šele po štirih mesecih z nadležnimi klici in poizvedovanjem, le ugotoviš, da se zadava še kar rešuje.

Vladi in ministrstvu pristojnem za delo... predlagam, da bi po sprejemu vloge, stranka bila seznanjena z uslužbencem, kateri rešuje zadevo in možni kontakti v primeru več kot mesečnega zastoja zadeve.

LP Ivo

48 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I ivob 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Želeli bi pojasniti, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju MDDSZ) ni pristojni organ za odločanje o pravicah iz obveznega  pokojninskega in invalidskega zavarovanja in tudi ne razpolaga s podatki, relevantnimi za odločanje o posamezni pravici. Za odločanje o pravicah po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo in 40/23 – ZčmIS-1 – v nadaljevanju ZPIZ-2), med katere spada tudi pravica do (starostne ali predčasne) pokojnine, je pristojen zavod, ki v zadevah odloča tako na prvi kot tudi na drugi stopnji.

Dodatno pojasnjujemo, da MDDSZ nima pooblastil, da bi posredoval v posameznih upravnih postopkih, so pa za preverjanje zakonitosti izdanih odločb, kot tudi za pospešitev postopkov v primeru neizdaje le-teh v predpisanem roku, predvidena druga pravna sredstva (pritožba, sodno varstvo, pritožba zoper molk organa itd.). Zakon o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/0765/088/1082/13175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – Zdeb – v nadaljevanju ZUP) med splošnimi načeli določa, da uradna oseba samostojno opravlja dejanja v upravnem postopku in v tem okviru ugotavlja dejstva in okoliščine ter na podlagi ugotovljenih dejstev in okoliščin uporablja predpise oziroma splošne akte, izdane za izvrševanje javnih pooblastil. Uradna oseba v upravni zadevi tako odloča samostojno, na podlagi zakonov, podzakonskih predpisov, predpisov samoupravnih lokalnih skupnosti in splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil.

ZPIZ-2 v 11. členu določa, da se pravice iz obveznega zavarovanja uveljavljajo pri zavodu po zakonu, ki ureja splošni upravni postopek, če s tem zakonom ni določeno drugače. Instrukcijski rok za izdajo odločbe o pravici do (starostne in predčasne) pokojnine je določen v 222. členu ZUP, ki določa, da kadar se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, pa pred odločitvijo ni potreben poseben ugotovitveni postopek, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki čimprej, najpozneje pa v enem mesecu od dneva, ko je prejel popolno vlogo za začetek postopka, oziroma od dneva, ko je bil začet postopek po uradni dolžnosti. V drugih primerih, ko se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki najpozneje v dveh mesecih. Če stranka vloži vlogo, ki je nepopolna in jo po pozivu dopolni, začne teči rok od dne, ko je organ prejel dopolnitev vloge.

Pooblastila za izvedbo nakazil pokojninskih in invalidskih prejemkov ima na podlagi ZPIZ-2 zavod, ki jih izplača za posamezni mesec najpozneje zadnji delovni dan za tekoči mesec. Uživalcu pokojninskih in invalidskih prejemkov zavod prvo nakazilo izvede predvidoma v enem mesecu po prejemu odločbe v Sektor za nakazovanje pokojnin. V 197. členu ZPIZ-2 je določeno, da če zavod ne izplača priznanih pokojninskih prejemkov v roku 60 dni od dneva, ko je postala odločba o priznanju pravice izvršljiva, je dolžan izplačati prejemniku zamudne obresti na zapadle prejemke ali ga v istem roku pozvati, da sporoči potrebne podatke. Zamudne obresti se odmerijo v skladu s predpisi, ki urejajo obligacijska razmerja, od naslednjega dne po izteku roka iz prejšnjega stavka.

Predstavniki zavoda so nam že večkrat pojasnili, da stremijo k čim hitrejšem odločanju v zadevah ter izdajanju odločb v predpisanih rokih. Ravno tako zavod javne uslužbence ter druge sodelavce, s katerimi sodelujejo, nenehno opozarja na primerno komunikacijo s strankami. Stranke že imajo možnost neposrednega stika z delavci zavoda, in sicer osebno na območnih enotah zavoda v času uradnih ur, po telefonu v poslovnem času zavoda in preko elektronske pošte ves čas. Vse podrobnejše informacije za komunikacijo z zavodom so objavljene na spletni strani zavoda: www.zpiz.si.

Komentarji