Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oznake za sortiranje embalaže (smeti)

554 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uzakoni obvezno označevanje embalaže izdelkov, ki je sestavljena iz različnih materialov, da bi jih lažje sortirali in tako manj osnaževali naravo.

Takšno prakso označevanja sem že zasledil na nekaterih tujih izdelkih in je zelo nazorna za prikaz kam odvreči kateri del embalaže.

Ker sedaj dobiš npr.: stekleno embalažo s platičnim pokrovom in papirnatim ovojem in kdo ni vešč sortiranja bo vse skupaj vrgel med embalaža, če pa bi bilo označeno, da gre steklo med steklo, papir med papir in plastični pokovček med "običajno" embalažo pa bi to lažje.

30 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 9 9LukA9 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 6. 2023

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

V Sloveniji določa pravila in pogoje za proizvodnjo embalaže, njeno uporabo, dajanje na trg v Republiki Sloveniji in distribucijo ter pravila ravnanja z odpadno embalažo Uredba o embalaži in odpadni embalaži (Uradni list RS, št. 54/21, 208/21, 44/22 – ZVO-2 in 120/22).

V 9. členu omenjene Uredbe so urejene zahteve za označevanje embalaže. Proizvajalec embalaže ali embaler, ki na embalaži, izdelani iz embalažnih materialov iz Odločbe Komisije z dne 28. januarja 1997 o določitvi sistema prepoznavanja embalažnih materialov v skladu z Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži (97/129/ES) (UL L št. 50 z dne 20. 2. 1997, str. 28; v nadaljnjem besedilu: Odločba 97/129/ES), označi vrste uporabljenih embalažnih materialov, mora za njihovo označevanje uporabiti sistem prepoznavanja embalažnih materialov v skladu z Odločbo 97/129/ES.

Oznaka embalažnega materiala mora biti nameščena na sami embalaži ali etiketi, pritrjeni na embalažo, in mora biti jasno vidna ter dobro čitljiva. Oznaka mora biti trajna in obstojna tudi po odprtju embalaže.

Zaradi pravil enotnega evropskega trga država članica ne sme uzakoniti obveznega označevanja, dokler ta obveznost ni urejena na območju celotnega trga EU.

V pripravi pa je Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o embalaži in odpadni embalaži, spremembi Uredbe (EU) 2019/1020 in Direktive (EU) 2019/904 ter razveljavitvi Direktive 94/62/ES.

Predlog Uredbe uvaja zahteve za celoten življenjski cikel embalaže glede njene okoljske trajnosti in označevanja, ter zahteve za razširjeno odgovornost proizvajalca, zbiranje, obdelavo in recikliranje odpadne embalaže, ter ukrepi in ravnanja z embalažo in odpadno embalažo. Predlog uvaja cilje za postopno zmanjšanje količine nastale odpadne embalaže na prebivalca v primerjavi z odpadno embalažo na prebivalca v letu 2018 in sicer za 5 % do leta 2030, 10 % do leta 2035 in 15 % do leta 2040. Zagotovljena mora biti hierarhija ravnanja z odpadki, da bi preprečili nastajanje odpadne embalaže in čim bolj zmanjšali vpliv embalaže na okolje. Za spodbujanje ponovne uporabe ali ponovnega polnjenja embalaže, ki se je v zadnjih 20 letih močno zmanjšala, bodo morala podjetja potrošnikom ponuditi določen odstotek svojih izdelkov v embalaži za večkratno uporabo.

Med določbami predlaganega predpisa so tudi pravila obveznega označevanja embalaže dane na trg

Po sprejemu predpisa, ki bo veljal neposredno na celotnem trgu (torej v vseh državah članicah) bodo veljala pravila:

  • embalaža mora biti opremljena z oznako, ki vsebuje informacijo o njeni sestavi;
  • za embalažo, ki jo je mogoče kompostirati, morajo simboli zagotavljati jasnost glede domačega kompostiranja;
  • embalaža mora biti opremljena z oznako o možnosti ponovne uporabe, ki zagotavlja dodatne informacije o možnosti ponovne uporabe embalaže, vključno z informacijami o razpoložljivosti sistema za ponovno uporabo in zbirnih mest;
  • prepoved zavajajočih oznak na embalaži, ki bi lahko potrošnike ali druge končne uporabnike zavedli ali zmedli v zvezi z zahtevami glede trajnostnosti embalaže, drugimi značilnostmi embalaže ali možnostmi ravnanja z odpadno embalažo.

Prav tako bodo določena pravila glede označevanja posod za zbiranje odpadne embalaže. Na teh posodah bodo morale biti, berljivo in neizbrisno pritrjene, natisnjene ali vgravirane oznake, ki omogočajo ločeno zbiranje posameznih frakcij materialov odpadne embalaže, ki se odlagajo v te posode.

Komentarji