Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Invalid na električnem vozičku je prisiljen peljati po glavni cesti

335 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Po obstoječi zakonodaji mora invalid ki potrebuje električen voziček peljati po cesti in ne po pločniku. Ne govorim o skuterju ampak o vozičku.

To pravilo je neživljenjsko saj tisti voziček pelje s hitrostjo do 10kmh. Ko bi rad zavil s ceste so robniki, nevarno je, moteče je za ostali promet in čisto neugodno iz stališča invalida sploh če ima asistenta kateri mora zraven hoditi peš!

Tak zakon naj se nemudoma spremeni in se preusmeri vozičkarje na pločnik.

33 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

POSEBNA PREVOZNA SREDSTVA – INVALIDSKI VOZIČKI

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v 30. točki prvega odstavka 3. člena določa, da so »posebna prevozna sredstva« invalidski vozički, prevozna sredstva ter pripomočki in naprave, ki jih uporabnik poganja z lastno močjo in omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, kot so: skiro, kotalke, rolke, rolerji, otroško kolo s pomožnimi kolesi, monokolo in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva, ki niso vozila po zakonu, ki ureja motorna vozila.

Skladno z navedeno določbo se invalidski vozički uvrščajo med posebna prevozna sredstva.

Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu, skladno z določbo prvega odstavka 97. člena ZPrCP,  uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.

Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.

Ne glede na prejšnji odstavek je dovoljena uporaba invalidskih vozičkov na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil, na kateri ni druge primerne prometne površine, ločene od vozišča.

 

LAHKA MOTORNA VOZILA – INVALIDSKI VOZIČKI NA MOTORNI POGON

ZPrCP v 15.a točki prvega odstavka 3. člena določa, da so »lahka motorna vozila« invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in so izvzeta s področja uporabe Uredbe (EU) št. 168/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. januarja 2013 o odobritvi in tržnem nadzoru dvo- ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov (UL L št. 60 z dne 2. 3. 2013, str. 52).

Skladno z navedeno določbo se invalidski vozički na motorni pogon uvrščajo med lahka motorna vozila.

Vozniki lahkih motornih vozil morajo, skladno z določbo prvega odstavka 97.a člena ZPrCP, voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h.

Ne glede na prejšnji odstavek pa je dovoljena uporaba invalidskih vozičkov na motorni pogon tudi na vozišču ceste v naselju, namenjene prometu motornih vozil, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 70 km/h ali ceste zunaj naselja.

Ministrstvo za infrastrukturo na podlagi navedenega meni, da ni potrebna priprava spremembe ZPrCP, ki bi spremenila pravila ravnanja uporabnikov oziroma voznikov invalidskih vozičkov, saj veljavni določbi 97. in 97.a člena ZPrCP jasno določata prometno površino, katero smejo uporabljati uporabniki invalidskih vozičkov oziroma po kateri se smejo voziti vozniki invalidskih vozičkov na motorni pogon. Pri tem ministrstvo izpostavlja, da je v obeh navedenih določbah kot prioriteta določena prometna površina, ki je ločena od vozišča ceste.

Le v primeru, ko ni primernih prometnih površin, ločenih od vozišča, ali prometne površine, namenjene prometu posebnih prevoznih sredstev ali lahkih motornih vozil, niso prevozne, ZPrCP dovoljuje uporabo vozišča ceste.  

Komentarji