Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Vpliv donacij na izračun dohodnine

250 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko 1 odstotek svoje dohodnine nameni dobrodelnim in drugim organizacijam. V letu 2022 je bila povprečna mesečna bruto plača 2023 € in po trenutno veljavni lestvici bi moral takšen zavezanec plačati davek v višini 2873 €. Torej v primeru, da donira 1 odstotek dohodnine, to pomeni 28,7 €. Izračun nam pokaže, da vsako leto v državni proračun prispevamo več kot eno svojo bruto plačo, za donacije pa lahko prispevamo borih 28,7 €.

Predvidevam, da se nekatere dobrodelne organizacije, sindikati, društva in različne interesne organizacije financirajo tudi iz proračuna. Nič nimam proti, vendar ne razumem pa zakaj imamo davkoplačevalci tako majhno vlogo, pri prostovoljnem doniranju. Smatram, da posamezniki bolje poznamo resnično dobrodelnost omenjenih organizacij in zaradi tega bi morala biti naša vloga bolj spoštovana.

Večkrat se v medijih pojavljajo različne akcije in skoraj vedno je lepo videti, kako solidarni znamo biti. Nekateri že sedaj mesečno ali vsaj občasno donirajo določene zneske organizacijam, za katere so prepričani, da rešujejo socialne in tudi druge probleme naše skupnosti. Zaradi tega predlagam, da se celoten znesek donacij upošteva pri izračunu dohodnine kot olajšava in se od njih ne plačuje dohodnine.

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MitjaL 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji