Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preoblikovanje sklepa o izvršbi

314 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam spremembo vsebine oziroma oblike sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine, tako da bo dolžniku povsem jasno, koliko dolguje upniku. Na prvi strani sklepa bi morali biti pregledno prikazani skupen znesek dolga ter zneski glavnice, izvršilnih stroškov in zakonitih zamudnih obresti od glavnice in stroškov na dan izdaje sklepa. Dobrodošel bi bil tudi dnevni znesek obresti od izdaje sklepa do plačila ali napotitev na spletno stran vrhovnega sodišča za izračun zamudnih obresti. V praksi se prepogosto dogaja, da dolžniki iz nevednosti poravnajo samo glavnico, izvršilne stroške brez sodne takse,... Dobri zgledi iz drugih držav EU pričajo, da se tovrstne dokumente lahko oblikuje enostavno, razumljivo in prijazno prava neveščemu uporabniku.

27 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JureP 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 5. 2023

Odziv Ministrstva za pravosodje

44. člen Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ)[1] določa, da so v sklepu o izvršbi, s katerim sodišče dovoli izvršbo, med drugim navedeni upnik in dolžnik z identifikacijskimi podatki iz 16.a člena ZIZ, izvršilni naslov oziroma verodostojna listina, dolžnikova obveznost, sredstvo in predmet izvršbe ter drugi podatki, ki so potrebni, da se izvršba lahko opravi.

45. člen ZIZ nadalje določa, da sodišče sklep o izvršbi, s katerim dovoli izvršbo, vroči upniku in dolžniku, s tem, da je sklepu o izvršbi, ki se vroči dolžniku, priložena tudi kopija predloga za izvršbo. 41. člen ZIZ  opredeljuje sestavine predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ki so med drugim tudi navedba upnika in dolžnika z identifikacijskimi podatki, verodostojna listina, dolžnikova obveznost in opredelitev temelja zahtevka. 

V zvezi s tem pojasnjujemo, da je bila z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-L)[2] kot obvezna sestavina predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine dodana opredelitev temelja zahtevka ravno z namenom dovolj določne utemeljitve zahtevka oziroma označbe temelja zahtevka, saj dolžnik ob vročitvi sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine ne prejme obenem tudi verodostojne listine. Poudarjamo pa tudi, da se predlogi za izvršbo na podlagi verodostojne listine obvezno vlagajo na predpisanih obrazcih v skladu s Pravilnikom o obrazcih, vrstah izvršb in poteku avtomatiziranega izvršilnega postopka[3], v navedenih obrazcih pa mora upnik podrobno opredeliti oznako zahtevka (zapadlost, obresti, stroški…).

Glede na navedeno zakon že določa vsebino sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine in predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine, prav tako je sklepu o izvršbi, s katerim sodišče dovoli izvršbo, priložena tudi kopija predloga za izvršbo, v predlogu za izvršbo pa mora biti obvezno navedena tudi opredelitev temelja zahtevka. Ob splošni dostopnosti spletne strani vrhovnega sodišča za izračun zamudnih obresti menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

 


[1] Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 93/07, 37/08 – ZST-1, 45/08 – ZArbit, 28/09, 51/10, 26/11, 17/13 – odl. US, 45/14 – odl. US, 53/14, 58/14 – odl. US, 54/15, 76/15 – odl. US, 11/18, 53/19 – odl. US, 66/19 – ZDavP-2M, 23/20 – SPZ-B, 36/21, 81/22 – odl. US in 81/22 – odl. US.

[2] Uradni list RS, št. 11/18.

[3] Uradni list RS, št. 104/1188/1444/16 in 13/21.

Komentarji