Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved ukinitve fizičnega denarja

553 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Predlagam da se prepove ukinitev fizičnega denarja (proti digitalnemu denarju). Če pride do digitalizacije denarja potem se bo zmanjšala medsebojna denarna pomoč med državljani ,vsi bomo več plačevali ker bo vsaka transakcija ( tudi najmanjša-0,50 €) plačljiva z provizijo ki jo banke zahtevajo, in še marsikatera negativna stran se bo iskazala slaba po delovnemu človeku upokojencu ali kakem drugače socialno šibkem državljanu.

65 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L lukrecija 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 3. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Zakon o uvedbi eura (Uradni list RS, št. 114/06) v prvem odstavku 3. člena določa, da se v Republiki Sloveniji kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo izključno bankovci in kovanci, ki se glasijo na evro. Zakon je skladen z Uredbo Sveta (ES) št. 974/98 z dne 3. maja 1998 o uvedbi eura (UL L št. 139 z dne 11. 5. 1998, v nadaljevanju: Uredba), ki v 10. in 11. členu določa, da so bankovci, izraženi v evrih ter kovanci, izraženi v evrih ali centih, edini, ki imajo status zakonitega plačilnega sredstva v sodelujočih državah članicah. Zakon je prav tako skladen s Pogodbo o delovanju Evropske unije (UL C št. 326 z dne 26. 10. 2012), ki v členu 128(1) določa, da so samo bankovci, ki jih izdajajo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke, zakonito plačilno sredstvo v Evropski uniji (v nadaljevanju: EU).

Sodišče EU, ki je pristojno za razlago nadnacionalne zakonodaje, je leta 2021 sprejelo odločitev, ki se nanaša na skupno valuto evro. Sodišče EU je v sodbi zapisalo, da je za monetarno politiko držav članic, ki so prevzele evro, izključno pristojna EU. Pojem monetarne politike pa ni omejen le na operativno izvedbo, temveč tudi regulatorno urejanje, ki zagotavlja status evra kot skupne valute. Po mnenju Sodišča EU zakonito plačilno sredstvo v običajnem smislu tudi pomeni, da tega plačilnega sredstva na splošno ni mogoče zavrniti pri izpolnitvi dolga, izraženega v isti denarni enoti.

V zadnjem obdobju smo tudi zaradi pandemije COVID-19 priča pospešeni digitalizaciji na vseh področjih človekovega in družbenega življenja, pri čemer tudi plačila niso izjema. V zvezi s tem omenjamo, da je v luči vedno večje uporabe digitalnih oblik plačevanja in zmanjševanja gotovinskih plačil, Evropska centralna banka (v nadaljevanju: ECB) začela preučevati možnosti uvedbe digitalnega evra, ki bi predstavljal centralnobančni denar v digitalni obliki. ECB projekt digitalnega evra izvaja od leta 2020, trenutno pa poteka preiskovalna faza projekta morebitne uvedbe digitalnega evra. Odločitev ECB, ali bo digitalni evro dejansko izdala, še ni bila sprejeta in bo odvisna od ugotovitev predhodno izvedenih faz projekta.

Ne glede na to, da odločitev o uvedbi digitalnega evra še ni bila sprejeta, je pomembno poudariti, da digitalni evro ne bi nadomestil evro gotovine oziroma ukinil njene uporabe. Predstavljal bi le dodatno obliko evra, ki bi bila v digitalni obliki, vsak posameznik pa bi se lahko sam odločil, ali bo digitalni evro uporabljal. Evro gotovina bi tudi v primeru uvedbe digitalnega evra ohranila svoj status in zagotovljeno pravico do njene uporabe.

Kot predhodno navedeno, je status evro gotovine kot zakonitega plačilnega sredstva določen v predpisih EU, kar pomeni, da je potrošnikom zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z gotovinskim plačilom v evrih. Iz tega razloga je bojazen, da bi bila evro gotovina ukinjena, odveč, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji