Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ustanovitev protikorupcijske policije

405 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

V obvladovanju korupcije smo v nezavidljivem položaju, zato za obvladovanje le te predlagam ustanovitev protikorupcijske policije.

36 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pojasnjujemo, da v policiji že deluje Nacionalni preiskovalni urad, ki je specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj s področij gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki terjajo posebno usposobljenost, organiziranost in opremljenost kriminalističnih preiskovalcev ali posebej usmerjeno delovanje državnih organov in institucij s področja davkov, carin, finančnega poslovanja, vrednostnih papirjev, varstva konkurence, preprečevanja pranja denarja, preprečevanja korupcije, prepovedanih drog in inšpekcijskega nadzora.

Preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj je ena od temeljnih prioritet policijskega dela. Permanentni izziv za policijo je učinkovitost pri identifikaciji pojavnih oblik in področij korupcijske kriminalitete tako v javnem kot zasebnem sektorju ter njeno preiskovanje.

Minister za notranje zadeve je Policiji v mesecu februarju 2023 izdal usmeritve za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj, s čimer je policiji naložil, da naj okrepi aktivnosti za odkrivanje kaznivih dejanj z elementi korupcije in njihovih storilcev na vseh organizacijskih nivojih. Pomembno je učinkovito proaktivno delo policije in odkrivanje tveganj na področjih večjih investicijskih naložb, projektov in s tem povezanih javnih naročil na evropski, državni in lokalni ravni. Prav tako je minister policiji naložil, da je dolžna organizirati delo kriminalistične policije na način, da bo preiskovanje kaznivih dejanj z elementi korupcije strokovno, hitro in učinkovito.

V Republiki Sloveniji imamo razvit protikorupcijski sistem, ki je povsem primerljiv z drugimi državami Evropske unije. V okviru policije so vzpostavljene organizacijske enote na vseh policijskih upravah v RS, in sicer oddelki za preiskovanje gospodarske kriminalitete, ki so namenjeni preprečevanju, preiskovanju in pregonu korupcijskih kaznivih dejanj na regionalni ravni.

Ocenjujemo, da ustanavljanje novega organa ni smotrno, zato menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji