Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

protokolarni prevozi

297 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vladi predlagam, da se pripravi predpis, ki bo določno navedel vse o protokolarnih prevozih, da več ne bo zdrsov, kot je bil obisk koncerta na Dunaj naše predsednice DZ.

26 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 6. 2023

Odziv Generalnega sekretariate vlade

V Sklepu o določitvi protokolarnih pravil so že opredeljeni protokolarni avtomobilski prevozi in sicer sklep določa, da so prevozi vezani na izvedbo protokolarnih dogodkov, opredeljuje, kdo jih opravlja, kdo lahko uporablja te storitve in kdo krije stroške opravljenih protokolarnih prevozov.

Glede uporabe vladnega letala pa je Vlada Republike Slovenije že v letu 2013 sprejela sklep v zvezi z njegovo uporabo za potrebe najvišjih predstavnikov Republike Slovenije.

V skladu s sklepom Vlade Republike Slovenije in njegovimi dopolnitvami in spremembami se letalo Falcon uporablja v sistemu ATARES (Air Transport & Air to Air Refuelling and other Exchange of Services  - s sistemom ATARES države članice izmenjavajo oziroma najemajo zračna plovila med podpisnicami tehničnega sporazuma), ter za VIP-prevoze na podlagi bilateralnih dogovorov z državami članicami Nato in EU, kot državni zrakoplov za opravljanje nekomercialnih letalskih prevozov za potrebe državnih organov ter za potrebe Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija Transplant.

Vlada Republike Slovenije je kot upravičence za uporabo letala Falcon 2000 EX za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne in delovne obiske v tujini določila:

  • predsednika Republike Slovenije,
  • predsednika Državnega zbora Republike Slovenije,
  • predsednika Vlade Republike Slovenije,
  • predsednika Državnega sveta Republike Slovenije,
  • predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije,
  • predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije,
  • varuha človekovih pravic Republike Slovenije in
  • člane Vlade Republike Slovenije.

Letalo Falcon 2000 EX se lahko uporablja tudi za druge prevoze za potrebe državnih organov oziroma če se s tem zagotavlja boljša izkoriščenost. Sklep vlade določa tudi način financiranja prevozov za posamezne namene.

Glede na navedeno ocenjujemo, da je področje protokolarnih prevozov, tako avtomobilskih kot z  uporabo letala Falcon urejena v zadostni meri. Odločitev o vrsti prevoza je namreč odvisna od več dejavnikov npr. od programa obiska, urnika, ekonomičnosti uporabe letala oziroma nenazadnje tudi časovne komponente, kar pa je težko natančneje opredeliti v posebnem predpisu.

Ne glede na navedeno po pobuda državljana dodatno proučena tudi v okviru novelacije Sklepa o določitvi protokolarnih pravil, ko bo le-ta v obravnavi.

Komentarji