Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izenačenje pravic pacientov v zasebnih in javnih ustanovah

349 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Ukrep, ki bi ga vlada lahko takoj sprejela, za razbremenitev javnega zdravstva, je ta, da bi ZZZS pacientom poravnal račun za zdravljenje nediskriminatorno tako v javnem kot zasebnem zdravstvu.

Vsak zasebni zdravstveni zavod bi moral sprejeti vse zavarovane paciente, ZZZS pa bi moral plačati opravljeno storitev. To bi na eni strani razbremenilo javni sektor, na drugi strani pa bi vzpostavilo določeno konkurenco med javnim in zasebnim zdravstvom, kar bi pomenilo večjo učinkovitost tudi javnega zdravstva.

36 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rovtar 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Gre za sistemsko vprašanje in politično odločitev, ali bomo imeli javno zdravstveno mrežo in ali bomo omejili koriščenje pravic zavarovanim osebam znotraj javne mreže, ali jim bomo omogočili koriščenje storitev tudi izven javne mreže, pri čistih zasebnikih. Pri predlagani rešitvi bi verjetno prej ali slej nastal problem razpoložljivih finančnih sredstev. Predlog v bistvu pomeni plačilo vseh opravljenih storitev po realizaciji (povračilo zavarovani osebi). Če bi bil predlog sprejet, bi morala država predvideti tudi ukrep, za primer, da ZZZS ne bi razpolagal z dovolj finančnimi sredstvi za plačilo vseh storitev oziroma povračil zavarovanim osebam.

Komentarji