Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dopolnitev Zakona o gozdovih - predkupna pravica solastnika zemljišča

634 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Spoštovani,

predlagam, da se Zakon o gozdovih dopolni tako, da bo imel predkupno pravico pred lastniki sosednjih zemljišč solastnik zemljišča, ki se prodaja. Gre za 47. člen, 10. odstavek. Nedopustno je, da zakon o gozdovih solastnika zemljišča pri prodaji popolnoma ignorira, zlasti če ga primerjamo z Zakonom o kmetijskih zemljiščih, ki pa solastnika zemljišča, ki se prodaja, upošteva.

Hvala in lep pozdrav!

36 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Iztok22 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 6. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V zvezi s postavljeno pobudo pojasnjujemo, da Zakon o gozdovih (v nadaljevanju ZG) v 47. členu predkupnega upravičenca definira drugače kot Zakon o kmetijskih zemljiščih (v nadaljevanju ZKZ), in sicer je v desetem odstavku 47. člena ZG določeno, da razen v primerih iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena ima lastnik, katerega zemljišče meji na gozd, ki se prodaja, prednostno pravico pri nakupu tega gozda. Če ta prednostne pravice ne uveljavi, ima prednostno pravico drug lastnik, katerega gozd je najbližje gozdu, ki se prodaja, vendar pa ima solastnik po obeh zakonih predkupno pravico z najvišjim vrstnim redom.

Predkupno pravico z višjim vrstnim redom ima solastnik tako po ZKZ (solastnik kmetijskega zemljišča, ki je naprodaj – 1. točka prvega odstavka 23. člena ZKZ) kot tudi po ZG, saj je kot solastnik zemljišča hkrati tudi lastnik zemljišča, ki meji na gozd, ki se prodaja.

Komentarji