Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

vožnja kolesarjev po kolesarskih poteh

479 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

V zakonodajo se naj vpiše obveznost vožnje kolesarjev po urejenih kolesarskih poteh, kjer so te urejene ter se hkrati kaznuje nespoštovanje te odredbe. Država troši velike denarje za ureditev kolesarskih poti po mestih in izven mest med posameznimi kraji, vendar je uporaba le-teh prej izjema kot pravilo. Kolesarji ob neuporabi kolesarskih poti tako ogrožajo sebe kot ostale udeležence v prometu.

26 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K kobor 56 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 2. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) celovito ureja prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju zakona izrekajo pristojni organi.

ZPrCP tako v prvem in drugem odstavku 93. člena določa, da morajo vozniki koles voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki koles morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina kolesarske poti to omogoča.

Za kršitev navedene določbe je predpisana tudi globa v višini 40 eurov.

Ministrstvo za infrastrukturo na podlagi navedenega meni, da ni potrebna priprava spremembe ZPrCP, ki bi določala pravilo vožnje kolesarjev po urejenih kolesarskih poteh, saj veljavna določba 93. člena ZPrCP to že ureja.

Komentarji