Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Policijski nadzor nad pijanimi vozniki

354 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam, da se okrepi policijski nadzor in kontrola alkoholiziranosti v bližini gostiln, barov, itd., da že "v kali" zatrejo, da se vinjen voznik usede za volan.

Že s tem bi se bistveno zmanjšale prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola. Da o uničenih življenj družin ne govorim, ki so ga povzročile alkoholizirane osebe za volanom.

S tako kontrolo bodo vinjeni upoštevali priporočila, da se naj v primeru pitja alkohola, peljejo s tistim, ki ni pil alkoholne pijače ali pokličejo prijatelja, soseda, taxi ali gredo na avtobus.

36 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M max 108 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 1. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pojasnjujemo, da Policija nadzira psihofizično stanje voznikov v javnem cestnem prometu skladno z veljavnimi predpisi, rednimi oblikami dela, poostrenimi nadzori in izvajanjem preventivnih nacionalnih akcij za večjo varnost prometa. Nadzor izvaja tudi v bližini gostinskih lokalov, medtem ko udeležencev prometa na zasebnih zemljiščih pred gostinskimi lokali ne sme nadzirati. V želji po izboljšanju stanja sodeluje tudi z Ministrstvom za zdravje, Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, Avto-moto zvezo Slovenije, Zavodom Varna Pot,  Zavodom Vozim in drugimi.

Policija se zaveda problematike voznikov pod vplivom alkohola v javnem cestnem prometu, hkrati pa se zaveda tudi, da 24 urnih nadzorov samo tega segmenta prometne varnosti ni mogoče zagotoviti. 

V letu 2021 je policija med preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov odredila 401.065 preizkusov z alkotestom, od tega je bilo 12.129 pozitivnih alkotestov, v letu 2022 (do 22. 12. 2022) pa 400.818 preizkusov, 12.889 preizkusov je bilo pozitivnih.

Ministrstvo za notranje zadeve meni, da je področje nadzora psihofizičnega stanja voznikov primerno urejeno ter da je primarna odgovornost na vsakem posamezniku, ki se mora zavedati posledic vožnje pod vplivom alkohola ter morebitne povzročitve prometne nesreče. 

Po našem mnenju predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji