Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba pogojev za vpis na medicinsko fakulteto

1495 OGLEDOV 48 KOMENTARJEV

Danes se lahko vpišeš na medicinsko fakulteto na osnovi uspeha v srednji šoli in na maturi. Pogoj je zelo oster, praktično moraš biti vseskozi v celoti odličen. Kot dolgoletni učitelj na srednji šoli vem, da ima marsikateri otrok izjemne sposobnosti, širino razmišljanja in interesov, posledično ni čisto odličen in s tem nima nobene šanse za vpis na medicino, čeprav bi lahko bil odličen zdravnik/zdravnica.

Predlagam torej, da se za vpis na medicinsko fakulteto uvede sprejemni izpit, kjer se preveri potrebno znanje in sposobnosti. Na ta izpit bi lahko pristopil vsak z opravljeno splošno maturo. Menim, da bi s tem medicino študiral večji procent tistih , ki jih v ta študij ne usmerja samo ambicija in želja po dobro plačani službi, ampak tudi zanimanje, veselje in zavzetost za stroko, kakor tudi dober odnos do ljudi oz. pacientov.

108 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vlasta X 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 3. 2024

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Pojasnjujemo, da navedene pogoje glede uspeha v srednji šoli in na maturi za vpis v visokošolski študij ureja Zakon o visokem šolstvu, ki pa obenem omogoča visokošolskim zavodom, da se s študijskim programom lahko kot pogoj za vpis določijo tudi posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti (38. člen). Nekateri visokošolski zavodi navedeno že izvajajo, saj je sama priprava študijskih programov v njihovi pristojnosti.

Rektorska konferenca RS je že nakazala pobudo, da želijo univerze v prihodnje dati večji poudarek pri izbiri kandidatov za vpis tudi talentom posameznika in njegovi motiviranosti za študij, ki vedno ne sovpada z odličnimi ocenami na maturi, kar se naslavlja v okviru priprave nove visokošolske zakonodaje. 

Komentarji