Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Enak regres za vse državljane v višini povprečne plače.

798 OGLEDOV 23 KOMENTARJEV

Predlagam enak regres za vse državljane v višini povprečne slovenske bruto plače.

Vsi si zaslužimo enak dopust. Zakaj bi podjetja nagrajevala delavce v obliki regresa? Zakaj si eni zaslužijo veš denarja za dopust kot drugi?

Predlagam enak regres za VSE Delavne državljane. Podjetja imajo za delavce tudi druge načine nagrajevanja kot so 13. plača itd..

Prosim delite svoja mnenja. Glede zneska se lahko pogovarjamo ampak menim da bi moral biti za vse državljane regres enak ne glede na to v katerem podjetju dela.

32 glasov

19 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 1. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o delovnih razmerjih1 (v nadaljnjem besedilu: ZDR-1), kot splošen predpis na področju delovnih razmerij, opredeljuje pravico do regresa za letni dopust v okviru 131. člena. V skladu z navedenim členom je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Delodajalec mora regres izplačati do 1. julija tekočega koledarskega leta, le izjemoma v primeru nelikvidnosti lahko delodajalec izplača regres najkasneje do 1. novembra tekočega leta, vendar le pod pogojem, da tako določa kolektivna pogodba na ravni dejavnosti. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa. Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu.

Zakon določa minimum pravic, kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi pa lahko določata višji znesek regresa za letni dopust, do katerega je upravičen posamezni delavec. Če je na primer s kolektivno pogodbo določen višji znesek regresa za letni dopust, kot to določa ZDR-1, mora delodajalec zagotavljati to pravico v obsegu, kot to določa zanj veljavna kolektivna pogodba. 

Dodajamo, da je bila pred uveljavitvijo Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/02), torej do leta 2003, pravica do regresa za letni dopust in njegova višina le premet urejanja v kolektivnih pogodbah. Veljavna zakonska ureditev pa je predmet poglobljene razprave med socialnimi partnerji in predstavlja kompromis, ki je bil glede pravice regresa za letni dopust in njegove minimalne višine na koncu dosežen. Upoštevaje navedeno ocenjujemo, da je veljavna zakonska ureditev ustrezna, zato menimo, da ni utemeljenih argumentov za njeno spreminjanje v smislu izpostavljenega predloga. 

1Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US in 15/22,  54/22 – ZUPŠ-1

Komentarji