Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kritje oziroma delno kritje ZZZS operacije za zamenjavo očesne leče

576 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vladi predlagam, da bo morala ZZZS v celoti kriti ali delno kriti operacijo z zamenjavo leče, saj vse oči niso primerne za lasersko odpravo dioptrije.

Zamenjava leče je iz strani ZZZS samo za zamenjavo leče za ljudi z sivo mreno.

Z zamenjavo leče se odpravi kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in s tem je to trajna rešitev za odpravo dioptrije.

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matajzz 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 2. 2023

Odziv Ministrstvo za zdravje

Zavarovana oseba lahko v primeru težav z vidom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) uveljavlja medicinske pripomočke za izboljšanje vida, in sicer so to bodisi očala ali leče. Pogoji in postopki uveljavljanja teh pravic so določeni v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zamenjava leče, kot je to v primeru sive mrene, zaradi težav z vidom (odprava kratkovidnosti, daljnovidnosti, astigmatizma) ni določena kot pravica iz OZZ. Uvedbo novih metod zdravljenja oziroma zdravstvene obravnave pacientov kot najvišji posvetovalni organ ministra, pristojnega za zdravje, obravnava Zdravstveni svet, ki je organiziran pri Ministrstvu za zdravje. Postopek uvajanja novosti poteka nadzorovano in po vnaprej določenih postopkih, za katere so določeni ustrezni organi.

Pri uvajanju novosti je treba upoštevati njihovo strokovno medicinsko učinkovitost, pomembnost zdravstvenega problema za zdravje posameznika in javno zdravje, potrebo po uvedbi novega načina obravnave, njeno ekonomsko upravičenost, vire financiranja  in uravnoteženost obravnave različnih zdravstvenih problemov. Zdravstveni svet pri uvajanju novih metod zdravljenja obravnava predloge, ki jih posredujejo razširjeni strokovni kolegiji (RSK) in drugi predlagatelji, kadar vplivajo na vsebino in obseg zdravstvenega varstva, s tem pa na zdravstveno politiko in financiranje zdravstvenega varstva.

Po naših informacijah Zdravstveni svet do sedaj takšnega predloga ni obravnaval oziroma ga pristojni razširjeni strokovni kolegij (RSK za oftalmologijo) ni predložil.

Komentarji