Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

obvezno članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije

531 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da ukine obvezno članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in da se omogoči izstop iz te organizacije. Preprosto ne razumem zakaj bi kmet, ki nima nič od te organizacije moral biti član.

Gre se konkretno za osebo, ki je hudo bolana, nepokretna in jo država še bremeni z nekimi davki. To se mi ne zdi pošteno.

42 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Januar2024 101 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 1. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je ustanovljena z Zakonom o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije  (ZKGZ, Uradni list RS, št. 41/99, 31/03 - odl. US, 33/03 - odl. US, 25/04, 117/06 - ZDavP-2, 26/08, 7/09 - odl. US, 36/20 – ZIUPKGP; v nadaljnjem besedilu ZKGZ). ZKGZ med drugim določa kdo so člani KGZS ter obvezno članstvo.

Pravni položaj KGZS in obvezno članstvo, izhaja iz pravno sistemske ureditve, v kateri si država zagotovi reprezentativno telo, ki je sposobno zastopati različne interese, ki izhajajo iz različnih naravnih, gospodarskih in socialnih razmer, v katerih se opravlja kmetijska in gozdarska dejavnost in na katerega se država obrne za strokovno mnenje in mu prepusti pospeševalne in vzpodbujevalne funkcije.

Znotraj KGZS se usklajujejo interesi članstva: skupni interesi članov niso identični s seštevkom posameznih interesov članov ali skupin, ampak so plod medsebojnega usklajevanja, ki ga KGZS izvaja. Na tak način lahko KGZS opravlja svojo temeljno nalogo - varovanje in zastopanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva. 

Na podlagi ZKGZ so obvezni člani zbornice osebe, ki:

  • so lastniki, zakupniki ali imetniki pravice uporabe kmetijskih zemljišč in imajo najmanj 167 EUR katastrskega dohodka (podlaga katastrski dohodek),
  • opravljajo kmetijsko dejavnost kot svoj glavni poklic in nimajo katastrskega dohodka so pa zavezani za davek od dohodka iz kmetijstva (npr. perutninarstvo, trsničarstvo..),
  • so pokojninsko in invalidsko zavarovani kot kmetje (zavarovanci),
  • imajo registrirano opravljanje kmetijske dejavnosti kot samostojni podjetnik posameznik (s.p.).

V primerih, ko je nekdo lastnik kmetijskih ali gozdnih zemljišč, pa le teh ne uporablja, se lahko posluži instituta določitve dejanskega uporabnika zemljišč, ki se vloži na pristojni izpostavi Finančnega urada RS. Za davčne namene se tako katastrski dohodek iz lastnika zemljišča prenese na dejanskega uporabnika zemljišča in posledično tudi zavezanost članstva v KGZS.

Za osebe, ki se znajdejo v težkih finančnih ali socialnih okoliščinah, ima KGZS predvideno možnost odpisa zborničnega prispevka, za katerega lahko zavezanci zaprosijo ob vsaki odmeri zborničnega prispevka na posebnem obrazcu, ki ga dobijo na KGZS. Vse vloge obravnava posebna komisija in v težkih socialnih ali zdravstvenih razmerah pozitivno ugodi vlagateljem.

Na podlagi navedenega menimo, da zaradi namena ZKGZ ni potrebno spreminjati veljavne ureditve. Posameznikom, ki se znajdejo v težkih okoliščinah pa svetujemo, da zaprosijo za možnost odpisa zborničnega prispevka ali določijo dejanskega uporabnika zemljišč, v kolikor zemljišč ne morejo več sami obdelovati.

Komentarji