Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uzakonitev dodatka k osebnemu dohodku za uvajanje novozaposlenih

891 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDr-1) v obsegu uveljavitve obveznega dodatka za uvajanje na novo zaposlenih sodelavcev v delovni proces.

Predlagam da se delavcu doda 33% k osebnemu dohodku za čas, ko poleg opravljanja rednih del in nalog, opravlja tudi uvajanje novozaposlenega delavca.

Obrazložitev:

Delavec, ki sprejme na delovišče in novozaposlenega delavca uvaja in spremlja pri začetnih korakih na delovnem mestu je dolžan opraviti poleg naštetih zadolžitev v prvi vrsti zadolžen za nemoten in suveren potek lastnega dela, katero mora biti opravljeno enako kakovostno, kot če ne bi uvajal. Torej uvajanje novozaposlenega delavca predstavlja dodatno odgovornost in višjo stopnjo delovne obremenitve, zato je uvedba omenjenega dodatka enako smiselna, kot je že uzakonjen dodatek na nadurno delo, mentorstvo, nočno in nedeljsko delo.

42 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matej Kolmanič, Medvode 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Z vidika ureditve v splošni delovni zakonodaji naj pojasnimo, da je upoštevaje drugi odstavek 126. člena Zakona o delovnih razmerjih[1] (v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) plača delavca sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Posebej je treba opozoriti, da določene dodatke opredeljuje že ZDR-1, in sicer:

  • dodatek za delovno dobo,
  • dodatke za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (ZDR-1 izrecno določa dodatke za nočno, nadurno, nedeljsko in praznično delo – kolektivne pogodbe pa lahko določijo tudi druge) in
  • dodatke za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu – pri teh dodatkih ZDR-1 določa, da se ti dodatki določijo s kolektivno pogodbo, če niso vsebovani v zahtevnosti dela.

Dodatna opredelitev dodatkov in določitev višine posameznih dodatkov (zakonskih in po kolektivnih pogodbah) je predmet kolektivnega dogovarjanja, kjer delodajalci oziroma njihovi predstavniki sodelujejo s sindikati kot predstavniki delavcev, pri čemer izpostavljamo, da so delavci upravičeni do vseh dodatkov, opredeljenih z zakonom ali kolektivno pogodbo.

Konkretno torej ZDR-1 ne opredeljuje dodatka za uvajanje novo zaposlenih sodelavcev, vendar pa ga lahko določajo posamezne kolektivne pogodbe ali splošni akti delodajalca. Upoštevaje navedeno morajo vprašanje določitve posameznih dodatkov in njihove višine nasloviti socialni partnerji v postopku kolektivnega dogovarjanja.

Glede na to, da je bila pojasnjena zakonska ureditev dodatkov v ZDR-1 v okviru priprave predloga zakonskih rešitev predmet poglobljene razprave med socialnimi partnerji in predstavlja kompromis, ki je bil glede instituta dodatkov na koncu dosežen, ocenjujemo, da je veljavna zakonska ureditev ustrezna, zato menimo, da ni utemeljenih argumentov za spreminjanje zakonske ureditve v smislu izpostavljenega predloga.

 


[1] Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US in 15/22,  54/22 – ZUPŠ-1

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 18. 10. 2022 | 16:29:30

Uzakonitev dodatka k osebnemu dohodku za uvajanje novozaposlenih

Predlagam novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDr-1) v obsegu uveljavitve obveznega dodatka za uvajanje na novo zaposlenih sodelavcev v delovni proces.

Predlagam da se delavcu doda 33% k osebnemu dohodku za čas, ko poleg opravljanja rednih del in nalog, opravlja tudi uvajanje novozaposlenega delavca.

Obrazložitev:

Delavec, ki sprejme na delovišče in novozaposlenega delavca uvaja in spremlja pri začetnih korakih na delovnem mestu je dolžan opraviti poleg naštetih zadolžitev v prvi vrsti zadolžen za nemoten in suveren potek lastnega dela, katero mora biti opravljeno enako kakovostno, kot če ne bi uvajal. Torej uvajanje novozaposlenega delavca predstavlja dodatno odgovornost in višjo stopnjo delovne obremenitve.

Komentarji