Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba moratorija na ribolov v portoroškem in strunjanskem rezervatu

863 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Zakon o morskem ribištvu v 32. členu omogoča ribolov tudi v rezervatih: in sicer gre za posebna dovoljenja (ribolovna rezervata)

(1) Za varstvo rib po tem zakonu sta namenjena ribolovna rezervata, in sicer:

- portoroški ribolovni rezervat, ki obsega notranji del Piranskega zaliva s pripadajočimi solinami in

- strunjanski ribolovni rezervat, ki obsega morje ob obali ob rtiču Strunjan in notranji del Strunjanskega zaliva s pripadajočo laguno ter solinami.

(2) Gospodarski ribolov v ribolovnih rezervatih je prepovedan.

(3) Prostočasni ribolov v ribolovnih rezervatih je prepovedan.

(4) Ne glede na določbi drugega in tretjega odstavka tega člena in pod pogojem, da ni v nasprotju s predpisi ki urejajo ohranjanja narave, je v ribolovnih rezervatih dovoljen:

- izlov zimskih jat cipljev na podlagi posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov,

- izlov orad in drugih rib, ki se prehranjujejo s školjkami, zaradi preprečitve škod v marikulturi na podlagi posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov in

- prostočasni ribolov z obale.

Glede na poročila Svetovnega sklada za naravo je Jadransko morje že tako opustošeno, da kmalu ne bo kaj loviti. Naša zakonodaja pa očitno širi možnosti ribolova celo v rezervatih brez kakršnekoli strokovne analize in izvajanja nadzora na izlovom. Ribji stalež je s temi dovoljenji povsem izropan. Taka politika pa ni skladna tudi s cilji Evropske komisije, ki zahteva 30% učinkovito in strogo zavarovanih območij v evropskih morjih.

Predlagam črtanje 4. odstavka 32. člena.

82 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vesna V. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ribolov v portoroškem in strunjanskem rezervatu se izvaja v skladu s 32. členom Zakona o morskem ribištvu (Uradni list RS, št. 115/06, 76/15, 69/17 in 44/22). Rezervata sta namenjena varstvu rib, zato je izvajanje gospodarskega in prostočasnega ribolova prepovedano. Kljub prepovedi pa je v rezervatih dovoljeno izvajati ribolov pod pogoji, ki niso v nasprotju s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave. Tako je ribolov v rezervatih dovoljen na podlagi posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov v primeru izlova zimskih jat cipljev in izlova orad in drugih rib, ki se prehranjujejo s školjkami, zaradi preprečitve škod v marikulturi. Dovoljen pa je tudi prostočasni ribolov iz obale.

Posebno dovoljenje za gospodarski ribolov se izda poleg dovoljenja za gospodarski ribolov. Lahko ga pridobi imetnik veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov, ki poda vlogo na podlagi javnega poziva Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: ministrstvo), ki ga objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave. Pred objavo javnega poziva ministrstvo pridobi strokovno mnenje Zavoda za ribištvo Slovenije (v nadaljevanju: zavod) v katerem so opredeljeni območje in obdobje, način in pogoji izvajanja ribolova, vrste rib, vrste, število in lastnosti ribolovnih orodij ter ocenjeni morebitni vplivi ribolova na stanje rib in habitatov.

Organiziran ribolov na ciplje in spremljajoče jate rib je dolgoletna tradicija, ki jo je smiselno ohranjati. Za ohranjanje te tradicije je nujna primerno organizirana skupina ribičev, ki ima svojega vodjo, skupino pa sestavljajo aktivni ribiči. Rezultati monitoringa ribolovnih virov kažejo, da se v zimskem času v portoroškem ribolovnem rezervatu zberejo jate zlatega ciplja (Liza aurata) in drugih vrst pridnenih rib, na primer brancina (Dicentrarchus labrax), ribona (Pagellus erythrinus) ovčice (Lithognathus mormyrus) in orade (Sparus aurata). Značilnost zimskih jat je, da so v njih praviloma zbrani odrasli osebki, primerni za ribolov v skladu z Uredbo Sveta (ES) št. 1967/2006, z dne 21. decembra 2006 o ukrepih za upravljanje za trajnostno izkoriščanje ribolovnih virov v Sredozemskem morju.

Večletno opažanje nakazuje, da orada povzroča škodo na gojeni klapavici (Mytilus galloprovincialis), na območjih za gojenje mehkužcev v slovenskem morju. Podobno se dogaja tudi na gojiščih v Italiji in na Hrvaškem ter širše v Sredozemlju. Orada ima močno zobovje prilagojeno trenju školjčnih lupin. Prehranjuje se tako z mladicami, kakor tudi z odraslimi klapavicami. Posledično se proizvodnja klapavice zmanjšuje, kar povzroča gospodarsko škodo in lahko vodi celo v prenehanje te dejavnosti. Po podatkih Statističnega urada RS se je proizvodnja klapavice od leta 2013 do leta 2017 povečala s 327 ton na 641 ton. Po letu 2017, z izjemo leta 2019, se je proizvodnja zmanjševala in leta 2020 dosegla 383 ton. Vsaj deloma lahko zmanjšanje proizvodnje pripišemo škodi, ki jih povzroča orada.

Ribolov zimskih jat cipljev ter orad in drugih rib, ki se prehranjujejo s školjkami, zaradi preprečitve škod v marikulturi je reguliran. Poleg tega je tudi nadzorovan s strani Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter spremljan na podlagi bioloških parametrov s strani Zavoda za ribištvo Slovenije.

Komentarji