Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Helikoptersko reševanje v gorah - načelo vzajemnosti

663 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Te dni lahko beremo že o prav bizarnih reševanjih tujcev, ki so seveda zelo dobro poučeni, da lahko kadarkoli koristijo brezplačen helikopterski prevoz. Vlade so bile tudi na tem portalu že večkrat pozvane, naj helikoptersko reševanje postane plačljivo in se financira iz turističnih zavarovanj. Ker vlade predlogov niso podprle, pozivam aktualno vlado, naj se z drugimi državami dogovori za načelo vzajemnosti. Torej helikoptersko reševanje tujca je pri nas zastonj, če je zastonj tudi za slovenskega turista v dotični državi. Nerazumno je, da Slovenci letno plačujemo milijone evrov za turistična zavarovanja, s katerimi si pokrijemo stroške morebitnega helikopterskega reševanja pri obisku gora ali smučanju v tujini, tujci pa imajo pri nas vse zastonj.

45 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Odločitev, kdo bo opravljal helikoptersko nujno medicinsko pomoč, je suverena odločitev države. Ne glede na to, kdo izvaja to vrsto medicinske dejavnosti, morajo vsi izvajalci slediti varnostno tehničnim zahtevam glede letalskih operacij. Vlada Republike Slovenije je 24. 6. 2021 s sklepom št. 16504-1/2021/3 odločila, da se helikopterski prevozi v okviru izvajanja HNMP, medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Slovenske vojske. Sklep vlade je skladen z Uredbo (EU) 2018/1139 in Uredbo (ES) 965/2012, saj zakonodaja EU omogoča, da se helikopterska nujna medicinska pomoč izvaja z državnimi zrakoplovi.

Analiza, ki je bila izvedena kaže, da v EU prevladujejo zasebni prevozniki, pri čemer je državna oblika prevozništva zastopana v približno 30%. Trenutno razen Hrvaške in Romunije vsi prevozniki v EU (državni ali zasebni) izpolnjujejo vse letalsko varnostne standarde, kar pomeni, da izvajajo prevoze v skladu z zahtevami Uredbe (EU) št. 965/2012. Slednja določa zahteve za operatorje, ki nameravajo opravljati helikoptersko nujno medicinsko pomoč. To dejavnost uvršča v tako imenovano kategorijo CAT (commercial air transport), za kar je potrebno pridobiti spričevalo letalskega prevoznika ter jo opredeljuje kot komercialno dejavnost, ki pomeni katerokoli letalsko operacijo proti plačilu ali drugi protivrednosti, ki je na voljo javnosti ali se, ko ni na voljo javnosti, opravlja med operatorjem in odjemalcem.

Hrvaška in Romunija prevoze izvajata kot državno aktivnost (podobno kot s 1. 1. 2018 to izvajamo v Sloveniji), vendar se v obeh državah izvajajo aktivnosti, da bi državni prevozniki izvajali prevoze v celoti v skladu z Uredbo (EU) št. 965/2012.

Razlog, zakaj se tujim državljanom ali njihovim zavarovalnicam ne more izstaviti računa za helikoptersko reševanje je, da imajo državni prevozniki od l. 2017 sredstva  za opravljanje dejavnosti HNMP v okviru svojih proračunov. Do takrat so se opravljeni prevozi plačevali s strani ZZZS in  je bila to podlaga, da je lahko ZZZS izstavil zahtevek za povrnitev stroškov zdravljenja v R Sloveniji, ki je vključeval tudi reševanje s helikopterjem. 

Na ministrstvu za zdravje bomo skupaj z deležniki, ki sodelujejo pri izvajanju dejavnosti HNMP predvidoma še v letošnjem letu Vladi RS predlagali ustrezne rešitve, ki bodo med ostalim uredile tudi področje plačevanja storitev reševanja za osebe, ki niso vključene v sistem zdravstvenega zavarovanja v R Sloveniji.

Komentarji