Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za uvedbo sankcijo zoper reditelje komarjev

540 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

V Ljubljani imam soseda, ki z namenom nagajanja sosedom v cca 200 L sodu ohranja deževnico, ki je polna ličink iz katerih se razvijejo komarji. Vrta nima in tudi rož na oknih ne ali drugih rastlin, ki jih je potrebno zalivati. Sod z vodo ima ves čas odkrit, komarjev pa je na tem območju toliko, da zunaj več kot nekaj minut ni za zdržati. Predlagam dopolnitev prekrškovne zakonodaje na tem področju tako, da bo opisano ravnanje (torej shranjevanje večjih količin vode, ki je dostopna komarjem) prekršek, ki se kaznuje z opominom ali denarno globo.

29 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tilko 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 1. 2023

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Vprašanje komarjev, ki jih državljan omenja v svoji pobudi, na Ministrstvu za okolje in prostor spremljamo z vidika ohranjanja narave, skladno z Zakonom o ohranjanju narave in pristojnostmi, ki jih po tem zakonu imamo. Komarji v naravnem okolju ne rušijo naravnega ravnotežja.

Komarji lahko ob svoji namnožitvi vplivajo na kakovost življenja ljudi. Ministrstvo za okolje in prostor zato obvešča splošno javnost o ukrepih za preprečevanje njihove prisotnosti v bližini domov, preko svoje spletne strani. V navedenem primeru državljan navaja neizvajanje teh priporočil, ki pa imajo status priporočil. Zakonodaja nam ne daje pristojnosti za poseganje v pravice državljanov, zato predloga državljana ni mogoče izvesti skozi uveljavljanje zakonodaje s področja ohranjanja narave.

Komentarji