Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev zahteve po soglasju 3/4 lastnikov za opravljanje mirne dejavnosti v stanovanju večstanovanjske stavbe

1048 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Stanovanjski zakon zahteva, da mora etažni lastnik ali najemnik stanovanja, ki želi v delu stanovanja izvajati dejavnost, "pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto" (3. odstavek 14. člena).

Zakon pri tem ne opredeljuje dejavnosti, pač pa velja za vse dejavnosti enako. Pri mirnih dejavnostih, npr. intelektualnih delih in drugih, kjer komunikacija, delo in primopredaje potekajo digitalno, je to absurdno.

Še toliko bolj je absurdnost očitna ob velikem povečevanju dela od doma, ki ga vzpodbuja tudi vlada (v luči zmanjševanja možnosti okužb, zmanjševanja potnih stroškov, zmanjševanja obremenitev okolja, ...).

Po eni strani lahko torej delaš od doma za redno službo, hkrati pa ne moreš napisati članka za npr. popoldanski s.p., če nimaš zahtevanega soglasja.

Pridobivanje soglasja v večjih stanovanjskih enotah je lahko zelo zapleteno, časovno potratno ali celo nemogoče, pa čeprav dejanskega opravljanja dejavnosti etažni lastniki niti opazili ne bi.

Zahteva po soglasju v vsakem primeru, ne glede na vrsto dejavnosti, zato deluje izrazito destimulativno na podjetništvo in celo sili podjetnike v protipravna ravnanja.

Vlada naj urgentno odpravi to zahtevo in opredeli dejavnosti, ki jih je možno opravljati v stanovanjski enoti brez pridobitve soglasja.

Seveda pa morajo biti iz tega izvzete dejavnosti, ki bi lahko motile mirno bivanje ostalih etažnih lastnikov.

38 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B ba tom 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

V zadnjih letih se pospešeno spreminjajo okoliščine, povezane tako z delom od doma kot tudi z okoljem, v katerem se izvajajo gospodarske dejavnosti. Ob naslednji novelaciji obstoječega ali pripravi novega Stanovanjskega zakona bo v ozir vzeta tudi vaša pripomba. Soglašamo, da je nujno potreben razmislek o zahtevanih soglasjih v primerih opravljanja dejavnosti, ki dejansko nimajo vpliva na skupne dele stavbe ali sosedsko sožitje – mirno rabo stanovanj (npr. kot navajate že sami nekaj primerov - prevajanje od doma, programiranje od doma, delo z računalnikom, kjer ni stika s strankami, ipd.)

Pojasnjujemo, da je opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja mogoče le, če ta dejavnost ne moti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe. Ker so okoliščine glede tega, kaj v posamezni večstanovanjski ali stanovanjsko-poslovni stavbi šteje za mirno rabo stanovanj in čezmerno obremenitev skupnih delov, različne od stavbe do stavbe, o tem ali sme etažni lastnik opravljati takšno dejavnost, odločajo etažni lastniki objekta, ki tudi presodijo, ali jih bo dejavnost motila (stranke, parkiranje, uporaba skupnih delov, stroški …). 

Kot navajate, je trenutni pogoj za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja soglasje solastnikov, katerih solastniški delež skupaj predstavlja več kot 75 %, vključujoč soglasja vseh etažnih lastnikov, ki kakor koli mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Ob začetku opravljanja dejavnosti mora etažni lastnik o tem obvestiti upravnika. Dovoljeno opravljanje dejavnosti v delu stanovanja iz 14. člena Stanovanjskega zakona je treba tudi ločiti od registracije sedeža družbe (podjetja, pravne osebe) na naslovu stanovanja. Etažni lastnik ne potrebuje soglasja drugih solastnikov stavbe (saj registracija sedeža družbe ne pomeni samodejno, da se na omenjenem naslovu tudi opravlja dejavnost).

Naj še pojasnimo, da stanovanjski zakon izrecno določa, da se po citiranem členu v delu stanovanja lahko opravlja le dejavnost, za katero ni potrebna sprememba namembnosti stanovanja. V primeru spremembe namembnosti stanovanja v poslovni prostor oziroma prostor, v katerem se bo opravljala storitvena dejavnost, je skladno z določili Gradbenega zakona potrebno gradbeno dovoljenje. Pri tem je treba preveriti tudi, če prostorski akti občine, v kateri se stanovanje nahaja, na tem območju dopuščajo opravljanje določene poslovne ali storitvene dejavnosti.

Komentarji