Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Davek na potencialno nezdrave izdelke

318 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Ker nekatere stvari, ki jih ljudje uživamo lahko v večjih količinah (ali sploh) vodijo v zdravstvene težave in s tem posledično dodatno obremenitev zdravstvene blagajne predlagam, da se močneje obdavči tovrstne izdelke (tobak, alkohol; predelane izdelke, ki vsebujejo več kot 6% sladkorja (stopnja, ki je v manjši količini še varna za sladkornega bolnika). Sadje in zelenjava sta absolutno izvzeta.) in tudi na ta način vpliva na tržišče in navade potrošnikov.

Istočasno tako ostali državljani ne bi pokrivali stroškov zdravljenja stanji, ki bi izvirala iz prekomerne konzumacije opisanega, saj bi se za to uporabilo sredstva zbrana z višjim davkom.

Razumem, da se ljudje ne želijo odpovedati svojim razvadam, da pri nas zagovarjamo neko tradicijo pitja alkohola, da sladkarije in alkohol še vedno povezujemo s praznovanjem ipd., pa vendar se mi zdi, da to mogoče niso ideje, ki jih je potrebno dodatno spodbujati z nizkimi cenami (zelo sladke pijače so pogosto najcenejše) in bi bila dobra spodbuda tako za podjetja, ki hrano proizvajajo, da se usmerijo v recepture, ki bi bile bolj zdrave, ker bi se jim mogoče celo izplačale, kot tudi za ljudi, da bi potencialno škodljive hrane konzumirali manj, in kupili kako šatlico cigaret manj, ker bi bilo vse skupaj finančno bolj obremenjujoče. Nekje je treba začeti, samo obveščanje ne deluje.

20 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E Ebox_N 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji