Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Regulacija goriv diesel do umirjanja stanja, špekulacij

506 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Kot podjetnik sem podvržen stroškom, predvsem prevoznim osebnim in tovornim kar predstavlja velik delež. Prosim novo nastajajočo vlado, da nemudoma vrne ceno na aprilsko 2022 posebej diesel gorivo na katero je vse vezano.

Slednje bo pereče za vse potrošnike, ki dnevno kupujejo in se vozijo. Podražitev skoraj 15,376% bo marsikomu vzela še tisti del zaslužka oziroma pustila še manj skozi mesec. Stanje je nujno, ker na ceno diesel je skoraj vse vezano in ostala pogonska goriva se rabijo v manjšini naj bodo podvrženi dnevni ceni, upam da ne špekulacijam.

47 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V vl 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2022

Odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Vlada je dne 15.5.2022 sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 84/2022), s katero določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov (v nadaljnjem besedilu: distributerji), in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.

Mehanizem oblikovanja cen naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati distributerji, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, navedene v uredbi, se ne uporabljajo za oblikovanje cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest. Cena neosvinčenega 95- oktanskega bencina in dizelskega goriva se izračunava na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (Vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja dolar euro (USD/EUR). Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo. Za dizelsko gorivo se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest tako znova regulira drobnoprodajne cene 95 oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) in dizla. Pri tem je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 eura/liter za dizel in za NMB-95 0,0607 eura/liter, po 17. 8. 2022 pa za dizel 0,0983 eura/liter in za NMB-95 0,0994 eura/liter. Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem niso več regulirane. Drobnoprodajne cene se na teh servisih oblikujejo prosto.

Komentarji