Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba pravilnika o delitvi stroškov ogrevanja

830 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam spremembo pravilnika o delitvi stroškov ogrevanja. Pravilnik določa, da se skupni stroški ogrevanja v večstanovanjskih stavbah delijo na fiksni del (po površini) in variabilni del (po števcih). Fiksni del znaša najmanj 20%, v večini stavb je 30%, ker je to bil prejšnji minimum. variabilni del mora biti najmanj 40% tega, kar bi stanovanju pripadalo glede na površino. To v ekstremnem primeru pomeni, da stanovanje, ki ne bi porabilo čisto nič, plača 58% tega, kar bi jim pripadalo, če ne bi imeli števcev. Varčevanje se torej ne splača, zato vsi porabijo več n vsi plačajo več. Pravilnik sicer dovoljuje možnost drugačne delitve, vendar je zahtevano 100% soglasje. V večstanovanjskih blokih je 100% soglasje nemogoče doseči, ker vedno obstaja kakšen užaljen lastnik, ki bojkotira vse, ali je lastnika nemogoče dobiti, v tem primeru pa je jasno, da soglasja ne bo dal lastnik, ki se mu žvižga za vse, ima odprta vsa okna in hkrati vse radiatorje.

Predlagam, da se potrebna večina zniža na 75%, kar bi še vedno preprečilo kakšna soliranja vplivne večine, hkrati pa bi ta formalna možnost bila uresničljiva tudi v praksi.

29 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 4. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Od zadnje večje spremembe in dopolnitve Pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Uradni list RS, št. 82/15, 61/16 in 158/20 – ZURE) v letu 2016 tudi mi opažamo potrebo po preučitvi uporabe in izvajanja posameznih določil pravilnika, še posebej v povezavi povečanega varčevanja z ogrevanjem zaradi občutnega povišanja cen energentov v zadnjih mesecih. Med drugim smo tudi mi zaznali potrebo po ponovni preučitvi načina deljenja porabe med fiksnim in variabilnim delom in na kakšen način uporabnike spodbujati k učinkoviti rabi energije za ogrevanje.

V ta namen smo pričeli z izvedbo študije, ki bo zajela vse vrste deležnikov v verigi ogrevanja večstanovanjskih stavb, od dobaviteljev toplote, izvajalcev delitve in obračuna stroškov, upravnikov do končnih odjemalcev. Na podlagi zaključkov študije bomo oblikovali predloge za spremembe in dopolnitve obstoječega pravilnika.

Študija bo zaključena najkasneje do konca leta 2022.

Komentarji