Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

E-vinjeta

959 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Spoštovani, s prehodom iz standardne lepljive vinjete na E-vinjeto je morda čas, da se razmisli tudi o načinu njene uporabe. Namreč kot se ve je vinjetni sistem precej zaželjen pri dnevnih migrantih, ki naredijo veliko kilometrov po avtocestah. Na drugi strani pa imamo v Sloveniji tudi ljudi, ki so od prve avtoceste oddaljeni tudi uro ali več vožnje. Z vinjetami so v cestninski sistem zapadle tudi vse obvoznice (LJ; KP;...) itd, ki so v sosednjih državah brezplačne. Premikanje skozi center Ljubljane ali Kopra v petek popoldan ni ravno alternativa obvoznici npr. Ker sedaj sistem bere registriske tablice pa je čas, da se razmisli o tem, da bi lastniki več vozil lahko koristili eno vinjeto. Seveda je pogoj, da je lastnik vozila isti ter, da se ob morebitni kršitvi (sistem zazna dve vozili istega lastnika istočasno) definira primerno - precej višjo - kazen. So ljudje iz odročnih krajev, ki imajo tudi dva ali tri avtomobile po avtocestah pa naredijo morda nekaj dni na leto. Na te ljudi se je z vinjetnim sistemom čisto pozabilo, sedaj pa je prilika, da se tudi to uredi. Ker gre za istega lastnika in uporabnika vozila, sistem zaradi tega ni nič prikrajšan. Le ti lastniki pa bi si olajšaji delo s tem, da si kupijo letno vinjeto in ne razmišljajo vsakič, s katerim vozilom lahko gredo zaradi vinjete. V hribih se ima velikokrat za zimsko vozilo nekaj robustnega na štirikolesni pogon, ter nekaj normalnejšega za uporabo v poletnih mesecih.

30 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Fisher 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 5. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma poudariti, da lahko uporabnik cestninskega omrežja v okviru obstoječega nabora posameznih vrst vinjet izbere tisto, ki najbolj ustreza njegovim mobilnostnim potrebam. Za enosledna vozila se lahko uporablja letna, polletna ali tedenska elektronska vinjeta, za dvosledna vozila pa letna, mesečna ali tedenska elektronska vinjeta.

Ob tem je potrebno omeniti, da ima nov sistem elektronske vinjete v veljavi še vedno enake vrste elektronskih vinjet, ena izmed novosti pa je veljavnost letne elektronske vinjete 365 dni od dneva nakupa, kar pomeni, da veljavnost ni več vezana na koledarsko leto kot v prejšnjem sistemu klasične vinjete, zato lahko uporabniki v vsakem primeru izkoristijo celotno obdobje veljavnosti letne vinjete. V posameznih primerih pa je možno tudi povračilo sorazmernega deleža vrednosti letne vinjete ob prodaji oziroma odjavi vozila, kar predstavlja dodatno ugodnost v okviru vinjetnega sistema cestninjenja.

V zvezi z možnostjo prenosa elektronske vinjete med različnimi vozili je potrebno pojasniti, da je elektronska vinjeta vezana na registrsko označbo in državo registracije vozila. Če se lahko registrska tablica vozila prenese na drugo vozilo (skladno z določbami zakona, ki ureja motorna vozila), velja elektronska vinjeta tudi za to vozilo, če je vozilo uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila registrska tablica prenesena.

Komentarji