Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Objava zapisnikov sej vlade (rednih in dopisnih)

868 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Državljani zahtevamo ažurno objavo zapisnikov sej vlade (rednih in dopisnih), z vsaj naslednjimi informacijami: 1) prisotni člani vlade, 2) glasovanja o sklepih iz dnevnega reda (poimenski seznam članov in njihov glas za posamezen sklep (za, proti, vzdržan). Vlada mora delovati transparentno, državljani pa imamo pravico vedeti, kako so posamezni člani vladi prisotni na sejah ter kako glasujejo.

39 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B ba tom 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 11. 2021

Odziv Generalnega sekretariata vlade

Glede zagotavljanja transparentnosti delovanja vlade in ministrov je uvodoma potrebno pojasniti, da se javnost dela vlade zagotavlja z novinarskimi konferencami, objavami na svetovnem spletu in drugimi načini skladno z zakonom, ki ureja medije, in zakonom, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, ter sporočili, poslanimi po drugih informacijsko-telekomunikacijskih sredstvih. Vlada in predsednik vlade odgovarjata na vsa vprašanja, pobude in predloge praviloma preko ministrstev in vladnih služb.

Za zagotavljanje javnosti dela vlade skrbi Urad vlade za komuniciranje. Po vsaki seji vlade Urad vlade za komuniciranje pripravi tudi sporočilo za javnost o vsebini sklepov, ki jih je vlada sprejela, in jih objavi na vladnem spletnem portalu.

Predsednik vlade, generalni sekretar in vladni predstavnik za odnose z javnostmi obveščajo javnost o delu in sprejetih odločitvah vlade. Ministri obveščajo javnost o tistih odločitvah vlade, ki spadajo v njihovo delovno področje. Po pooblastilu vlade ali ministrov lahko o sprejetih odločitvah s svojega delovnega področja obveščajo javnost tudi državni sekretarji in predstojniki vladnih služb.

Delo vlade pa se lahko spremlja preko spletnih strani vlade in sicer celoten postopek: od nastajanja gradiv, ki čakajo na obravnavo na vladi (gradiva v postopku obravnave), obravnave na sejah delovnih teles vlade (dnevni redi sej delovnih teles), do sej vlade (dnevni redi sej vlade s sklepi in že sprejetimi gradivi), ko vlada sprejeta gradiva pošlje v obravnavo v Državni zbor, oziroma vladne uredbe in sklepe v objavo v Uradni list.

Na spletnih straneh vlade se torej dnevno objavljajo vladna gradiva, ki bodo uvrščena na dnevne rede prihodnjih sej delovnih teles ali vlade, razen gradiv, ki vsebujejo podatke, ki predstavljajo izjemo po 6. členu Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Prav tako se na spletu objavljajo dnevni redi sej delovnih teles vlade in dnevni redi sej vlade. Poleg tega Urad Vlade RS za komuniciranje ažurno obvešča javnost o terminih sej vlade, predloge dnevnega reda sej vlade pa pošlje vsem medijskim hišam ter službam za stike z javnostjo tako državnega zbora in kot tudi državnega sveta.

Zapisnik seje vlade zajema sklepe, ki jih vlada sprejme. Kot že omenjeno, je večina sklepov že objavljenih na spletu, javnost pa je o sprejetih odločitvah vlade seznanjena preko novinarskih konferenc in sporočil za javnost. Prav tako je javnosti v skladu z zakonom, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, dostopen tudi zapisnik seje vlade.

Delovanje vlade se tako v našem političnem sistemu presoja samo skozi končne odločitve vlade kot kolektivnega organa, izražene v njenih sklepih, in ne preko stališč njenih posameznih članov v razpravi.

Vlada pa javnosti kljub temu ponuja raznovrstne možnosti seznanitve z njenim delom, s čimer je zagotovljena preglednost oziroma transparentnost njenega delovanja.

Komentarji