Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Omejitev števila dopisnih sej vlade

393 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Opaziti je, da trenutna vlada ogromno, če ne že kar večino, sej opravlja dopisno. Tako izvajanje sej ne zagotavlja transparentnosti "vladanja" in omogoča sprejemanje odločitev peščici ljudi, ki se pravočasno odzovejo na glasovanje ali debato. Poleg tega je debata izjemno okrnjena, če do nje sploh pride. Državljani imamo občutek, da predlagatelj ukrepov na tak način nedemokratično uveljavlja svojo voljo. Zaradi tega zahtevamo, da se število dopisnih sej omeji na 3 dopisne seje na mesec. Vlada naj se osebno sestaja, debatira o predlogih in demokratično določa, kakor veleva slovenska ustava.

32 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B ba tom 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 11. 2021

Odziv Generalnega sekretariata vlade

Poslovnik Vlade Republike Slovenije podrobneje določa organizacijo in način dela vlade. Med drugim določa tudi postopek obravnave vladnega gradiva - gradiva se lahko obravnavajo na pristojnih delovnih telesih, rednih ali dopisnih sejah vlade. Pri določitvi postopka se upošteva vsebino in obseg vladnega gradiva, stopnjo njegove pripravljenosti in usklajenosti, morebiten predlog predlagatelja gradiva, poročilo delovnega telesa, če je vladno gradivo predhodno obravnavalo, ter določila tega poslovnika.

Vlada Republike Slovenije se sestaja na svojih rednih sejah vsak teden. V primeru, ko mora vlada zaradi kratkih rokov odreagirati hitro (npr. kratki roki za državni zbor (opredelitev do amandmajev ipd.), kratki roki za opredelitev do pobud na ustavnem sodišču, itd.) in ko ni možno čakati z obravnavo točke na redni seji vlade, se skliče dopisno sejo ali pa zadevo v dokončni obravnavi sprejme tudi pristojno delovno telo vlade, ki ga je za to pooblastila vlada.

Glede na situacijo po vsem svetu, ki je od marca 2020 povezana predvsem z epidemični razmerami, se je in se mora vlada hitro odzivati na posledice in omilitev posledic ter zajezitev širjenja epidemije. Poleg rednih sej vlade, ki, kot že omenjeno, potekajo enkrat tedensko, je potrebno marsikatero odločitev zaradi kratkih rokov sprejeti tudi na dopisni seji. Ravno fleksibilnost odločanja in sprejemanja odločitev je ključna pri uspešnemu spopadanju z epidemijo.

Upoštevaje navedeno ocenjujemo, da omejevanje dopisnih sej ni smiselno in da je trenutna ureditev, ki omogoča fleksibilno sprejemanje odločitev vlade, primerna.

Komentarji