Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved darovanja krvi za ljudi ki so se cepili z mRNA cepivi

11115 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Ker so genska cepiva še v tesni fazi in ne vemo kakšni so možni dolgoročni učinki in poškodbe/spremembe na celice/DNA itd., predlagam, da se do nadaljnjega (do januarj 2023) dokler cepiva ne bodo iz testne faze prepove cepljenim osebam darovanje krvi saj s tem lahko ogrozijo zdravje zdravih ljudi.

26 glasov

20 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bmm 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Cepiva proti SARS-CoV-2, ki so v uporabi na območju Republike Slovenije, je Evropska komisija odobrila na podlagi pozitivnega mnenja Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA). CHMP je sprejel pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganjem ugodno. Dosedanji podatki o varnosti cepiv proti SARS-CoV-2 ne kažejo tveganj glede krvodajalstva s strani posameznikov, ki so bili cepljeni s temi cepivi. Podatki o varnosti za posamezno odobreno cepivo so predstavljeni v povzetku evropskega javnega poročila o oceni cepiva (EPAR – European Public Assessment Report) in pripadajočem povzetku glavnih značilnosti zdravilu (SmPC-ju).

Donacija krvi v času pandemije COVID-19 poteka v skladu s predpisi, ki urejajo standarde kakovosti in varnosti za zbiranje, preskušanje, predelavo, shranjevanje in razdeljevanje človeške krvi in komponent krvi, določenih v Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2002/98/ES. Pri tem velja opozoriti, da kakršnokoli zmanjšanje dobave človeške krvi in komponent krvi lahko resno negativno vpliva na delovanje sistema nujne oskrbe s krvjo, zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pripravila smernice za ohranitev varne in ustrezne oskrbo s krvjo v času COVID-19 pandemije (https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-BloodSupply-2021-1).

S tega stališča predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji