Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podnaslovljenje TV oddaj za gluhe in naglušne na komercialnih TV

1110 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam vladi da z zakonom o pravici do informiranja omogoči nam ki smo gluhi oz. naglušni spremljanje slovenskih Tv oddaj na komercialnih programih. Vsa pohvala TV Sloveniji ki se resnično trudi za čimveč podnaslovljenih oddaj, a si mi gledalci želimo da bi bila ta možnost nam omogočena tudi na drugih TV programih kot POP TV, Kanal A, Planet TV.... MI nimamo možnost zaradi izgube sluha da bi spremljali slovenske programe na drugih TV postajah razen od TV Slovenije. Upam da se to spremeni, nam v dobrobit. LP!

30 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Peter V. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

Na Ministrstvu za kulturo se zavzemamo za dostopnost avdiovizualnih storitev za vse kategorije invalidov, zato smo v letošnjem letu oblikovali medresorsko delovno skupino, ki bo pripravila načrt za uvedbo avtomatičnega podnaslavljanja v televizijskih programih. Ministrstvo za kulturo si prizadeva povezati obstoječe iniciative in tehnološke dosežke na področju razvoja sinteze govora (avtomatično pretvarjanje govora v besedilo) z namenom, da bi se zagotovilo avtomatično podnaslavljanje televizijskih programov, in s tem večja dostopnost programskih vsebin za invalide. 

Poleg navedenega pa izpostavljamo še novelo Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je v obravnavi v Državnem zboru – redni zakonodajni postopek, s katero se v slovenski pravni red prenaša Direktiva (EU) 2018/1808, ki državam članicam EU nalaga, da si aktivno prizadevajo, da bi bile avdiovizualne storitve (javni in komercialni televizijski progami) dostopne invalidnim osebam, zlasti osebam z okvaro vida ali sluha. Ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev bodo morali pripravljati načrte za izboljševanja dostopnosti ter poročati Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve o izvedbi ukrepov, predvidenih v načrtu izboljševanja dostopnosti za invalide. Predmetna novela uvaja tudi obvezno vzpostavitev spletne kontaktne točke, v okviru katere bodo zagotovljena informacije v zvezi z dostopnostjo ter omogočeno vlaganje pritožb.

Ob tem izpostavljamo še Direktivo (EU) 2019/882 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve, ki bo prenesena v slovenski pravni red z zakonom o dostopnosti proizvodov in storitev, katerega osnutek je v pripravi. Direktiva, ki spada v resorno pristojnost Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ureja področje dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev, in sicer dostop do mehanizmov, ki uporabnikom invalidom omogočajo uporabo njihovih storitev (komplementarne storitve). Gre za storitve, ki se prenašajo po elektronskih komunikacijskih omrežjih in se uporabljajo za prepoznavanje, izbiranje in ogled avdiovizualnih medijskih storitev ter prejemanje informacij o teh storitvah, in kakršne koli elemente, kot so podnapisi za gluhe in naglušne, zvočni opis, govorjeni podnapisi in tolmačenje v znakovnem jeziku.

Glede na navedeno menimo, da je predmetni predlog - Podnaslavljanje TV oddaj za gluhe in naglušne na komercialnih TV, že zajet v okvir prizadevanj Vlade Republike Slovenije za povečanje dostopnosti avdiovizualnih storitev za invalide.

Komentarji