Ustavimo promoviranje ribolova in ribogojnic
Stanje:
Na globalnem nivoju se je med letoma 1974 in 2013 delež prekomerno lovljenih rib (angl. overfished fish stocks) povečal iz 10 % na 31 %. Delež rib, ki niso lovljene prekomerno, a kapacitete lova s trajnostnega vidika ni več mogoče povečati (angl. fully fished fish stocks), je leta 2013 znašal 58 %. Seštevek obeh deležev (overfished + fully fished fish stocks) se je med letoma 1974 in 2013 povečal iz približno 60 % na približno 90 % [1]. Tudi s podpiranjem ribogojnic se ne izognemo podpiranju prekomernega ribolova, saj ribja krma vsebuje ulovljene ribe oziroma moko/beljakovine/olje iz njih.
Slovenci sicer pojedo bolj malo rib in ne prispevajo bistveno k problemu. Prehranski strokovnjaki pa s promoviranjem rib želijo doseči, da tudi Slovenci postanemo del problema.
Predlog:
Prehranski strokovnjaki naj začnejo upoštevati trajnostni vidik prehrane in naj ne žugajo Slovencem, da morajo pojesti več rib. Trajnosten nasvet za izboljšanje vnosa omega-3 maščobnih kislin v prehrani Slovencev naj bo sledeč: V vsakdanji jedilnik vključite vsaj enega od teh živil: jušna žlica mletih semen lana, chie ali jedilne konoplje, prgišče orehov, porcija soje ali izdelkov iz soje, čajna žlička lanenega olja, jušna žlica konopljinega, orehovega, repičnega ali sojinega olja, 1 kapsula omega 3 olja iz mikroalg.
Utemeljitev: Manko trajnostnega vidika v prehranskih smernicah in v izobraževalnih programih prehranskih strokovnjakov je nesprejemljiv.
[1] FAO. 2016. The state of world fisheries and aquaculture 2016. Contributing to food security and nutrition for all. Rome, FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations: 200 str. www.fao.org/3/a-i5555e.pdf
Ne vem kaj bi lahko bilo slabega na samih ribogojnicah. Vprašati se je potrebno katere ribe so zdrave in katere ne. Več bo svežih rib, cenejše bodo in manj se bodo ljudje zastrupljali z nekvalitetnii ali celo strupenimi zamrznjenimi ribami. Seveda Slovenci ne jemo dovolj rib. Kdo bo pa jedel to zamrznjeno sranje, ali redno dajal 15+ eur za zdravo in svežo ribo?
V vašem prizadevanju za trajnostni razvoj ob propagiranju rastlinske hrane bi vas opozorila, da soja spada med rastline, katerih gojenje drastično zmanjšuje biološko raznovrstnost. Seveda ne v Sloveniji, ampak npr. v Brazilji in še kje. Res, da Slovenija zaradi majhnosti k temu ne prispeva veliko, pa vendar...
ZKP (zdrava kmečka pamet) naj bo vodilo in nikakor ne nenehna prepovedanja tega in onega.
kaj a ribe bodo rastle na drevesu, al kako?