Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odprava odloka testiranja na 72 ur v taksi prevozih

1286 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Taksisti so morali skozi dva vala epidemije edini zagotavljati javni promet, pa ni nikogar skrbelo za njihovo zdravje.

Zdaj pa jim je vlada naprtila ukrepe, ki jih ni praktično nobeni drugi skupini, tudi voznikom v drugih delih javnega prometa ne.

Odlok namreč prinaśa strožjo obravnavo avtotaksi prevozov v primerjavi z ostalimi deležniki javnega prevoza, saj jih dovoljuje zgolj in samo, ce ima voznik avtotaksi vozila negativen rezultat na virus SARS-CoV-2 (PCR ali hitri antigenski test), ki ni starejŠi od 72 ur, v drugih javnih oblikah prevoza pa obvezno testiranje sploh NI predvideno. Gre za neenakopravno obravnavo, ki nima podlage v strokovnih podlagah.

Taksisti so se zaradi odločitve Vlade znašli v hudi stiski, saj jim obvezno testiranje poleg stresa, pomeni tudi strošek, ki ga ob praktično zdesetkanemu prihodku ne morejo prenesti.

Prav tako je bilo opozorjeno na logistične teŽave, ki jih imajo v praksi taksisti s testiranji, podan je bil apel na posebno ureditev terminov testiranja za taksiste, pa tudi iz tega ni bilo NIČ.

Vlada RS naj nemudoma prilagodi vsebino Odloka o omejitvah in naČinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Sloveniie (uradni list RS, Št. 20/2021 z dne 11.2.2021) in nemudoma odpravi neenakopravno obravnavo zaposlenih v taksi prevozih.

61 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Marko24 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 12. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Pogoj iz prejšnjega stavka za delavca ne velja v času opravljanja dela na domu.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vse osebe, ki so:

  • uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji iz prejšnjega odstavka«

Torej pogoj PCT velja tako za voznike taksi-jev kot tudi za voznike javnega prevoza. Prav tako pa za vse uporabnike taksi-jev oziroma javnih prevoznih sredstev.

Ker so vozniki taksijev in javnih prevoznih sredstev v neposrednem stiku z uporabniki, za njih samotestiranje ni možno, ampak morajo na podlagi 2. odstavka 4. člena izpolnjujejo pogoj PCT, če se delo začne opravljati po opravljenem testiranju s presejalnim testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Komentarji