Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Naslovitev bega študentov v tujino

578 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

V luči nedavne razprave glede primanjkljaja nekaterih visoko izobraženih kadrov predlagam, da se uvede zahteva da kolikor let je študent študiral, toliko let mora delati v Sloveniji. Poudarek naj je na javnem sektorju, saj se tam najbolj kaže primanjkljaj kvalitetnega kadra, če pa delovnih mest ni po npr. par mesecih, naj se ta obveznost odpusti. Prav tako naj bodo plače minimalno take kot bi bile v javni lestvici, da se prepreči izkoriščanje. Npr. če se za študenta medicine vloži okoli 100 000€, bi moral obvezno delati v javnem zdravstvu ali pa odplačati sam šolnino za toliko let, kolikor ni prispeval nazaj družbi, ki ga je financirala.

27 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Davidd 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 6. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Vsak državljan Republike Slovenije ima enkrat v življenju možnost do brezplačnega študija. S tem, ko doštudira, pa ni dolžan zaposliti se v Republiki Sloveniji. Tudi na drugih področjih, ne le v medicini, se srečujemo s prostim pretokom ljudi in kroženjem možganov. To spodbuja in podpira tudi evropski visokošolski prostor, zato v tem smislu ni načrtovano zaostrovanje. Je pa treba poudariti, da tako kot nekateri naši diplomanti odhajajo v tujino, v Republiko Slovenijo iz drugih držav tudi prihajajo. 

Razlogi, zakaj kdo zapusti državo in poišče novo delovno okolje, ter državo bivanja, so različni, predvsem pa osebni, zato na to ministrstvo ne more in ne želi vplivati.

Komentarji