Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba prakse pri diplomskem študiju.

566 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Sem mnenja, da v slovenskem šolskem sistemu ni dovolj obvezne prakse za diplomante, ali pa je sploh ni. Tako rekoč se diplomanti želijo zaposliti pri delodajalcu, ki jih nato vpraša po izkušnjah - ti pa jih seveda nimajo.

 

S tem predlogom bi lahko diplomanti lažje dostopali do službe in si pridobili praktično usposabljanje.

23 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L LilyW 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 2. 2024

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Obseg praktičnega izobraževanja v visokošolskih študijskih programih določa Zakon o visokem šolstvu. Posamezno vrsto visokošolskih študijskih programov za pridobitev izobrazbe opredeljuje 33. člen Zakona o visokem šolstvu. Od leta 2004, ko je bil prenovljen visokošolski sistem v okviru bolonjskega procesa je bilo z Zakonom o visokem šolstvu določeno, da je obvezen sestavni del visokošolskih strokovnih študijskih programov praktično izobraževanje v delovnem okolju, medtem, ko je pri univerzitetnih študijskih programih sestavni del programov lahko tudi praktično izobraževanje v delovnem okolju ali sodelovanje pri raziskovalnem delu.

Glede na prihodnje potrebe trga dela se je odprlo vprašanje umestitve in izvajanja praktičnega izobraževanja v visokošolskih študijskih programih, saj za razliko od reguliranih poklicev (zdravnik, zdravstvena nega, babištvo, veterina, arhitektura,…) je le-to težke opredeliti s študijskim programom, ki praviloma izobražuje posameznika za širok spekter poklicev, od katerih danes nekateri še niti niso znani (t. i. poklici prihodnosti). Pri tem se moramo zavedati, da visokošolsko okolje lahko opremi diplomanta z raznolikimi kompetencami in izkušnjami, ne more pa jih pripraviti na specifične potrebe vsakega delodajalca oziroma raznolikih (tako domačih, kot mednarodnih) organizacijskih kultur, tu nastopi tudi družbena odgovornost delodajalcev, da sprejmejo, da mladi diplomanti oziroma diplomantke, ki prvič vstopajo v delovno okolje potrebujejo uvajalno dobo in mentoriranje, kar je bila pred leti utečena praksa.  

Zaradi sprememb družbenih norm in pričakovanj na strani delodajalcev, je ministrstvo v okviru Operativnega programa evropske kohezijske politike 2021-2027 načrtovalo financiranje pilotnih projektov praktičnega usposabljanja študentov v realnem delovnem okolju že v času študija, z namenom v okviru pilotnih projektov preverjati možnosti organizacije dalj časa trajajočega praktičnega izobraževanja in njegova umestitev v visokošolski študij.

Ministrstvo sicer že več let preko javnih razpisov podpira študentske projekte za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj v delovnem okolju (več informacij o zadnjem razpisu tukaj: Objavljeni rezultati razpisa za pridobitev praktičnih izkušenj študentov v delovnem okolju | GOV.SI).

Komentarji