Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pomoč Prostovoljnim gasilskim društvom

983 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Spoštovani,

sem predsednik manjšega Prostovoljnega gasilskega društva (PGD Klopce). Bom kratek. Čas korona krize je prizadel vse v Sloveniji in širše. Med močno prizadetimi so tudi prostovoljna gasilska društva. Letos ni bilo veselic, ni bilo drugih družabnih dogodkov kjer so pomagali gasilci in nekaj zaslužili, sponzorske donacije so skoraj ustavljene, kot vse kaže bo onemogočeno tudi deljenje koledarjev krajanom ob novem letu. S tako pridobljenimi sredstvi si prostovoljni gasilci kupujemo prepotrebno zaščitno opremo in pokrivamo druge stroške delovanja.

Moj predlog kot državljana RS in kot gasilca je, da se v napovedanem PKP-6 zagotovijo tudi finančna sredstva za pomoč Prostovoljnim gasilskim društvom v RS. Do sedaj je bilo v preteklih PKP deležno sredstev pomoči ob koroni več deležnikov, PGD-ji pa so izpadli. Najbolj so prizadeti manjši PGD-ji.

Predlagam, da se vsakemu delujočemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu, ki je vpisano v register društev dodeli finančna pomoč v višini 2.000,00 EUR. PGD-jev je v RS mislim da 1350.To bi zneslo 2.7000,00 EUR.

Tudi gasilci smo preko CZ in samostojno veliko prispevali k obvladovanju te korona krize in sem prepričan, da si to pomoč države zaslužimo.

 

Na pomoč!

Maks Jemec

24 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PKD Klopce 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 1. 2021

Odziv Ministrstva za obrambo

Ministrstvo za obrambo je na področju zaščite, reševanja in pomoči predlagalo ukrepe za pomoč prostovoljnim gasilskim društvom. Ukrepi so vključeni v PKP 7.

Proračun RS v letošnjem letu zagotavlja nadomestilo izpada sredstev za namene nakupa osebne zaščitne opreme, skupne opreme in gasilskih vozil v naslednji višini:

  • za PGD 1. kategorije 2.000 evrov,
  • za PGD 2. kategorije 3.000 evrov,
  • za PGD 3. kategorije 3.500 evrov,
  • za PGD 4. kategorije 4.000 evrov,
  • za PGD 5. kategorije 4.500 evrov.

Prostovoljna gasilska društva, ki imajo status osrednje enote, bodo prejela še dodatnih 1000 evrov.

Da bi v PGD izvajanje operativnih nalog nemoteno potekalo, je ministrstvo predlagalo, da se veljavnost zdravniškim spričevalom operativnih gasilcev, ki jim veljavnost poteče v letu 2020, podaljša do 30. septembra 2021.

S predlagano rešitvijo bodo prostovoljnim gasilskim društvom vsaj delno povrnjeni prihodki, ki so jih zaradi epidemije letos izgubili. Ker je rešitev že vključena v PKP 7, ni potrebe, da je predlog nadalje obravnavan.

Komentarji