Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prijava v evidenco brezposelnih prek spleta

819 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Trenutno je v zvezi s tem tako, da četudi oseba, ki se želi vpisati v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, in prijavo odda preko spletnega portala Poiščidelo.si z e-podpisom - digitalno potrdilo, mora vseeno prijavo fizično podpisati na uradu za delo zaradi ugotavljanja istovetnosti.

 

Menim, da je ugotavljanje istovetnosti že opravljeno e-prijavi, saj digitalni podpis (v vseh drugih uradnih postopkih) šteje enako kot fizični podpis, zato se mi ne zdi smiselno, da mora oseba, ki prijavo izvede na tak način, še fizično na urad za delo - sploh v času pandemije, ko se vsi trudimo za čim manj osebnih stikov.

25 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B brezposeln 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Analiza obstoječega stanja

V skladu z določbo 10. člena Zakona o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 40/12 – ZUJF, 21/13, 63/13, 100/13, 32/14 – ZPDZC, 47/15-ZZSDT, 55/17, 75/19 in 11/20 - odl. US; v nadaljevanju: ZUTD) se za brezposelno osebo po tem zakonu šteje le oseba, ki se prijavi pri Zavodu RS za zaposlovanje, in sicer v evidenco brezposelnih oseb.

Na podlagi 2. člena Pravilnika o prijavi in odjavi iz evidenc, zaposlitvenem načrtu, pravicah in obveznostih pri iskanju pri iskanju zaposlitve ter nadzoru nad osebami, prijavljenimi v evidencah (Uradni list RS, št. 106/10, 10/14, 98/15 in 82/18; v nadaljevanju: pravilnik) zavod prične voditi osebo v evidenci brezposelnih oseb na podlagi njene prijave, preneha pa jo voditi v navedeni evidenci na podlagi njene odjave ali po uradni dolžnosti.

V skladu s prvim odstavkom 9. člena pravilnika se v evidenco brezposelnih oseb lahko vpišejo in se v njej vodijo samo osebe, ki so se prijavile pri zavodu z izpolnitvijo obrazca »Prijava v evidenco brezposelnih oseb (obr. BO/1)«, ki je objavljen na spletni strani zavoda in vključen v e-storitve zavoda ter izpolnjujejo ostale pogoje za pridobitev statusa brezposelne osebe, določene v zakonu.

10. člen pravilnika nadalje določa način prijave v evidenco brezposelnih oseb.

V prvem odstavku določa, da se oseba v evidenco brezposelnih oseb prijavi tako, da izpolni in lastnoročno podpiše obrazec prijave neposredno pri uradni osebi zavoda. Za dan prijave se šteje dan izpolnitve in lastnoročnega podpisa obrazca prijave.

V drugem odstavku določa, da oseba lahko izpolnjen in lastnoročno podpisan obrazec prijave zavodu posreduje tudi po pošti. V tem primeru se za dan prijave šteje dan, ko zavod prejme obrazec prijave, v primeru, da ga oseba odda priporočeno, pa se za dan prijave šteje dan oddaje pošiljke na pošto.

V tretjem odstavku pa določa, da se oseba lahko prijavi v evidenco brezposelnih oseb tudi preko e-storitev zavoda z elektronsko prijavo v skladu s pogoji in na način, predpisan v splošnem aktu iz drugega odstavka 127. člena zakona. Za dan prijave se šteje dan, ko je obrazec prijave prejel informacijski sistem za prijavo v evidenco.

127. člen ZUTD v prvem odstavek določa, da se iskalec zaposlitve, ki želi pridobiti status brezposelne osebe, prijavi na zavodu osebno ali v elektronski obliki z uporabo sistema e-storitev. Drugi odstavek pa določa, da zavod v soglasju z ministrom, pristojnim za delo, s splošnim aktom predpiše pogoje in način prijave v elektronski obliki oziroma po elektronski poti, obliko zapisa prijave v elektronski obliki ter organizacijo in delovanje informacijskega sistema elektronske prijave v evidenco brezposelnih oseb.

Splošni akt o elektronski prijavi v evidenco brezposelnih oseb in evidenco iskalcev zaposlitve (Uradni list RS, št. 3/11; v nadaljevanju: splošni akt) določa pogoje in način elektronske prijave v evidenco brezposelnih oseb in evidenco iskalcev zaposlitve, obliko zapisa prijave v elektronski obliki ter organizacijo in delovanje informacijskega sistema elektronske prijave.

Splošni akt v prvem odstavku 2. člena določa, da brezposelna oseba, ki se želi prijaviti v evidenco brezposelnih oseb ali iskalec zaposlitve, ki se želi prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve po elektronski poti ali z uporabo e-storitev Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod), najprej opravi registracijo v sistem e-storitve zavoda.

Drugi odstavek določa, da se registracija v sistem e-storitve zavoda lahko opravi:

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali
  • z uporabniškim imenom (elektronskim naslovom uporabnika) in geslom.

Tretji odstavek pa določa, da s prijavo v evidenco brezposelnih oseb ali evidenco iskalcev zaposlitve z uporabo e-storitev zavoda oseba izrazi tudi svoje soglasje, da z zavodom posluje po elektronski poti in da na registriran elektronski naslov prejema elektronska vabila in obvestila in se nanje odziva.

Prvi odstavek 3. člena splošnega akta določa, da se po opravljeni registraciji v sistem e-storitve zavoda lahko uporabnik elektronsko prijavi v evidenco brezposelnih oseb ali v evidenco iskalcev zaposlitve.

Drugi odstavek določa, da uporabnik, ki se je v sistem e- storitev zavoda registriral z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, z njegovo uporabo potrdi svojo istovetnost in izpolni elektronski obrazec prijave. Izpolnjen elektronski obrazec podpiše z varnim elektronskim podpisom in ga pošlje v informacijski sistem zavoda. Za dan prijave se šteje dan, ko je informacijski sistem za prijavo prejel obrazec prijave.

Tretji odstavek pa določa, da uporabnik, ki se je v sistem e-storitev zavoda registriral z uporabniškim imenom in geslom, izpolni elektronski obrazec prijave in ga pošlje v informacijski sistem zavoda. Prijava v evidenco brezposelnih oseb ali v evidenco iskalcev zaposlitve se opravi ob prvem osebnem stiku z uradno osebo zavoda po ugotovitvi istovetnosti uporabnika s predložitvijo veljavnega osebnega dokumenta in podpisom prijavnega obrazca. Za dan prijave se šteje dan, ko je informacijski sistem za prijavo prejel obrazec prijave.

Prvi odstavek 4. Člena splošnega akta določa, da po oddaji elektronske prijave prejme brezposelna oseba ali iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena, elektronsko sporočilo s potrditvijo uspešne oddaje prijave. Hkrati se osebi posreduje tudi obvestilo, da bo v treh delovnih dneh dobila elektronsko vabilo k svetovalcu zaposlitve zaradi ugotovitve istovetnosti in podpisa prijavnega obrazca, kadar je to glede na način prijave potrebno, ter na prvi svetovalni intervju in delavnico »informativno motivacijski seminar«.

Drugi odstavek 4. člena splošnega aktza določa, da se po vpisu v evidenco brezposelnih oseb ali v evidenco iskalcev zaposlitve uporabnikom, ki so se prijavili v evidenco z uporabo sistema e-storitev zavoda, na njihov registriran elektronski naslov posreduje tudi potrdilo o vpisu v evidenco.

Analiza predloga in razlogi za njegovo neprimernost

Predlagatelj navaja, da oseba, ki se želi vpisati v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, in prijavo odda preko spletnega portala Poiščidelo.si z e-podpisom – digitalno potrdilo, mora vseeno prijavo fizično podpisati na uradu za delo zaradi ugotavljanja istovetnosti. Predlagatelj meni, da je ugotavljanje istovetnosti že opravljeno v e-prijavi, saj digitalni podpis (v vseh drugih uradnih postopkih) šteje enako kot fizični podpis, zato se predlagatelju ne zdi smiselno, da mora oseba še fizično na urad za delo, da prijavo podpiše, sploh v času epidemije, ko se vsi trudimo za čim manj osebnih stikov.

V zgoraj navedenih predpisih je predlog predlagatelja že upoštevan. Drugi odstavek 3. člena splošnega akta namreč določa, da uporabnik, ki se je v sistem e- storitev zavoda registriral z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, z njegovo uporabo potrdi svojo istovetnost in izpolni elektronski obrazec prijave. Izpolnjen elektronski obrazec podpiše z varnim elektronskim podpisom in ga pošlje v informacijski sistem zavoda. Za dan prijave se šteje dan, ko je informacijski sistem za prijavo prejel obrazec prijave.

Poleg tega je Vlada RS z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 183/2020) v 3. členu določila naslednje:

“(1) Vloge se lahko vložijo po elektronski poti tudi brez varnega elektronskega podpisa s kvalificiranim potrdilom.

(2) V vlogah iz prejšnjega odstavka se vložnik lahko identificira z elektronskim podpisom, ki ni enakovreden lastnoročnemu podpisu, z uradno dodeljeno identifikacijsko številko ali drugim enoličnim identifikatorjem, ki ga za potrebe elektronskega poslovanja določi organ.”.

Odlok velja od 11. 12. 2020 do konca epidemije, vendar najdlje tri mesece od začetka veljavnosti.

Več o načinu prijave v evidenco brezposlenih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje in uveljavljanju denarnega nadomestila med epidemijo.

Komentarji