Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba v izbirnem postopku za vpis v višjo policijsko šolo

1267 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Za tiste, ki so prestali postopek ali pa so si ga prebrali na spletni strani policije, so opazili, da policija pri izbirnem postopku da večino pozornosti, k fizičnemu vidiku kandidatov.

Čeprav lahko vsi menimo, da je treba od policistov zahtevati da so športno aktivni, oziroma telesno povprečni, se to po končani šoli nikoli več ne testira.

Osebno menim, da bi pri izbirnih postopkih morali kot prvo točko, uporabiti razgovor in psihične teste, fizične pa uporabili je za izločanje kandidatov.

Razlogi, zakaj bi bila sprememba pozitivna:

- Namesto da se izločajo kandidati po fizičnih sposobnostih, se najprej izločajo z drugimi bolj pomembnimi kompetencami. Šport lahko nadomestijo, psihičnega stanja pa ne.

- Vpis v šolo bi pritegnil tiste, ki niso v življenju v fokus dali športa, temveč bolj učenje ipd.

- Pogoji so nepošteni, saj morajo biti kandidati v boljšem fizičnem stanju, kot je večina policistov. Poleg tega so pogoji za kandidatke pretirano lažji, tudi če upoštevamo razliko med spoloma.

- Testi se izvajajo tudi, ko jim razmere ne dopuščajo. Izvajajo se po različnih dneh, ob različnih časih. Testi se tudi izvajajo, ko je temperatura manj kot 10°C ali več kot 25°C, kar je pravilo, da je izvajanje Cooperjevega testa pošteno in varno za kandidate. Prav tako se izvajajo (kot letos zaradi COVID-19 - takratnih ukrepov se sploh niso držali), v drugih obdobjih, kot so obdobje cvetenja, kar lahko drastično vpliva na rezultate kandidatov.

POVZETEK:

Torej, da zaključim in povzamem. V osredje moramo vzeti inteligenco policistov, potem šele njihovo psihično stanje. Boljše je, da so policisti pametni, dobro naučeni, človeški, razumni in razgledani, kot pa da lahko lovijo atlete. Še vedno, pa morajo biti fizično vsaj okoli povprečja.

29 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A anonimnost1233141212 34 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 2. 2022

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Policija pri izvajanju izbirnih postopkov za kandidate za policiste namenja posebno pozornost vsaki fazi izbirnega postopka, to je: preizkusu telesnih zmogljivosti, psihološkem pregledu, selekcijskemu intervjuju, zdravniškemu pregledu, presoji skladnosti tetovaž in varnostnemu preverjanju.

Vse faze izbirnega postopka odražajo zahtevane spretnosti, sposobnosti, osebnostne lastnosti, psihološke in zdravstvene zahteve ter izpolnjevanje ostalih pogojev za zaposlitev.

Zaporedje izbirnih postopkov je proučeno iz vidika več strokovnih služb in zasleduje racionalno izvedbo postopkov tako iz organizacijskega, kadrovskega, logističnega in prostorskega vidika ter racionalne rabe proračunskih sredstev.

 

Opis posamezne faze izbirnega postopka

Kandidate za policiste, ki izpolnjujejo formalne pogoje, se uvrsti v izbirni postopek, znotraj katerega je treba opraviti preizkus telesnih zmogljivosti, psihološki in zdravniški pregled, razgovor z izbirno komisijo, razgovor o skladnosti tetovaž in varnostno preverjanje.
 

Preizkus telesnih zmogljivosti

Preizkus obsega:

  1. skok v daljino z mesta,
  2. Cooperjev test (2400 m),
  3. tek na 60 m,
  4. premagovanje ovir nazaj,
  5. zgibe.

Kriteriji za uspešno opravljen preizkus telesnih zmogljivosti so objavljeni v javni objavi in na spletni strani Policije v rubriki Preizkus telesnih zmogljivosti in kriteriji ( https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/zaposlitve/izbirni-postopek/preizkus-telesnih-zmogljivosti-in-kriteriji ).


Psihološki pregled

Na podlagi rezultatov opravljenih testov v okviru psihološkega pregleda se preverja:

  • ali ima kandidat za policista ustrezne duševne lastnosti (primerne intelektualne sposobnosti, emocionalno stabilnost, ustrezno motivacijo, primerne verbalne sposobnosti, ustrezne osebnostne lastnosti),
  • ali ima kandidat za policista dobre psihomotorne sposobnosti,
  • odsotnost psihopatološke simptomatike.

Po zaključku testiranj psiholog rezultate ustrezno ovrednoti in poda oceno o primernosti kandidata za policista. Kandidate za policiste, ki so uspešno opravili tako preizkus telesnih zmogljivosti kot tudi pisni del psihološkega pregleda, povabimo na selekcijski intervju.
 

Selekcijski intervju

V okviru razgovora izbirna komisija ugotavlja kandidatovo:

  • motivacijo,
  • ambicije in interese,
  • njegova znanja, sposobnosti in veščine ter
  • njegove osebnostne lastnosti.

Na podlagi razgovora izbirna komisija poda oceno o primernosti kandidata za policista za zaposlitev v Policiji.
 

Zdravniški pregled

Z zdravniškim pregledom se ugotavlja, če kandidat za policista izpolnjuje zdravstvene zahteve za zasedbo delovnega mesta. V okviru zdravniškega pregleda opravijo kandidati za policiste še psihološki intervju, na podlagi katerega psiholog poda dokončno oceno o primernosti kandidata.


Presoja skladnosti tetovaž

S kandidati, ki imajo tetovaže, se opravi informativni razgovor zaradi preveritve skladnosti njihove tetovaže z določili drugega odstavka 9. člena Pravilnika o policijski uniformi in nadomestilih (Uradni list RS, št. 14/14 in 26/19).
 

Varnostno preverjanje

V skladu z 51.- 53. členom Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/1311/1486/1577/1677/1736/1966/19 –ZDZ, 200/20 in 172/21) se ugotavlja morebitne varnostne zadržke za zaposlitev v Policiji. Varnostno preverjanje se izvaja s pisno privolitvijo kandidata. Za kandidata za policista, ki ne privoli v varnostno preverjanje, se šteje, da ne izpolnjuje pogojev za sklenitev delovnega razmerja za opravljanje nalog v Policiji.

Izbirni postopek za poklic policista je namenjen izboru najprimernejšega kadra, ki izpolnjuje vse predpisane zahteve. Izpolnjevanje psihofizičnih zahtev je nujno, da lahko kandidati nemoteno spremljajo izobraževalni proces, saj je višješolski progam za poklic policista izjemno praktično naravnan. Zato nemotena izvedba zahteva določene psihofizične sposobnosti kandidatov. Izbirni postopki so ustrezno prilagojeni obema spoloma kandidatov.

Kandidati preizkus telesnih zmogljivosti opravljajo tudi v času izobraževanja in uspešno opravljen preizkus je tudi pogoj za zaključek izobraževanja.

V pobudi ne drži navedba, da po opravljenem preizkusu, kandidati ne opravljajo več testiranj. V policiji se v okviru izvajanj mesečnih vadb praktičnega postopka in samoobrambe, vsako leto opravi preizkus motoričnih in fizičnih sposobnosti vsakega policista. Tako je zahteva po ustrezni psihofizični sposobnosti stalnica pri opravljanju poklica policist.

Policisti večino del opravljajo izven pisarn. Zato je pomembna njihova psihofizična priprava. Seveda pa mora imeti policist tudi veliko drugih znanj, ki so pomembna za opravljanje poklica in opravljanja svojega poslanstva v družbi.

Vsi priznani strokovnjaki poudarjajo, da je dobra fizična priprava, ob sedanjem tempu življenja, pogoj za dobro in zdravo življenje. Če želimo, da bodo policisti strokovno in kompetentno opravljali svoj poklic, je njihova psihofizična pripravljenost, nujen predpogoj.

Iz vsega navedenega je razvidno, da je izbirni postopek kandidatov za policiste skrbno premišljen ter strokovno in racionalno zasnovan. Pri preizkusu telesnih zmogljivosti morajo kandidati izpolnjevati minimalne standarde, ki jih zaradi narave dela policista ni možno spuščati. Komisija imenovana za vodenje izbirnega postopka najmanj enkrat letno preveri ustreznost vseh faz izbirnega postopka ter postavljenih standardov in jih v primeru spremenjenih okoliščin ustrezno prilagodi.

Na podlagi zgoraj navedenega menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji