Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Regres za starše otrok s posebnimi potrebami

2342 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Starš (mati ali oče), ki ostane doma in skrbi za otroka s posebnimi potrebami (redka bolezen, cerebralna paraliza in druge težave na področju mentalnega in/ali motoričnega razvoja otroka), dobiva "Delno plačilo za izgubljeni dohodek", kar znaša 582 € neto. Niso pa ti starši upravičeni do izplačila regresa. Čeprav svoje delo opravljajo praktično 24 ur na dan, vsak dan.

Menim, da bi morali biti ti starši upravičeni do regresa na enak način kot ga dobijo tudi upokojenci.

90 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Manja 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 1. 2021

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 26/1490/1575/17 – ZUPJS-G, 14/18, 81/19 in 158/20) določa, da je delno plačilo za izgubljeni dohodek osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z določeno boleznijo iz seznama hudih bolezni. To pomeni, da eden od staršev (mati ali oče otroka) bodisi zapusti dosedanjo službo, začne delati samo 4 ure na dan, ali pa se odjavi iz evidence brezposelnih oseb na območni enoti Zavoda RS za zaposlovanje zato, da ostane doma z otrokom, ki potrebuje posebno nego in varstvo zaradi težke motnje v duševnem razvoju ali težke gibalne oviranosti ali določene bolezni iz seznama hudih bolezni, torej najtežje stopnje motnje oziroma oviranosti otroka. Eden od staršev, v tem primeru prejema nadomestilo plače v višini 751,77 evrov mesečno (če dela s krajšim delovnim časom od polnega, mu pripada sorazmerni del delnega plačila za izgubljeni dohodek).

Regres je vsota, ki jo mora delodajalec plačati delojemalcu po Zakonu o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/1378/13 – popr.47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/1615/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19 in 203/20 – ZIUPOPDVE). Pravico do regresa delavec pridobi s pridobitvijo pravice do letnega dopusta. Ker gre pri pravici do delnega plačila za izgubljenih dohodek za družinski prejemek in ne za sklenitev delovnega razmerja, pravica do dopusta in regresa ni predvidena.

Komentarji