Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved gnojenja z gnojnico

2223 OGLEDOV 33 KOMENTARJEV

Kot prvo bi rada podarila, da tudi ljudje , ki živimo na podeželju moramo imeti pravico do vdihovanja čistega in svežega zraka , ne pa zraka , ki smrdi po postanih živalskih iztrebkih! Kot drugo bi rada poudarila, da ja sej boste rekli imamo ta odlok pa oni odlok itd., A vse to je ničvredno, če naši pristojni ne izvajajo nadzora in lepo čepijo v pisarnah pri prižgani klimi kjer jim je glavna debata kako fajn so se imeli čez vikend in tako dalje! Zato predlagam vladi , da sprejme odlok , ki bo trajno prepovedal gnojenje z gnojnico za vedno , sicer bomo državljani ukrepali proti državi , ker nam ne omogoča dihanja svežega in čistega zraka!

58 glasov

23 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Problem 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 8. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Namen gnojenja je tlom vrniti tista rastlinska hranila, ki smo jih jeseni s pridelki odnesli s kmetijskih zemljišč ter v tleh zagotoviti zadostno zalogo hranil za rast kmetijskih rastlin v tekoči rastni sezoni. Z gnojenjem torej rastlinam zagotavljamo hranila za rast, kar je predpogoj za doseganje želenih in kakovostnih pridelkov. Strokovno utemeljena uporaba gnojil je pomembna tudi za varovanje okolja, pri čemer je treba kmetijska zemljišča gnojiti takrat, ko rastline gnojila potrebujejo za svojo rast in razvoj.

Ministrstvo za okolje in prostor si prizadeva, da bi kmetijska gospodarstva oziroma kmetje pri opravljanju svoje dejavnosti upoštevali pravila dobre kmetijske prakse, ki se nanašajo na zmanjševanje izpustov amonijaka v zrak iz kmetijstva. V ta namen so bila izdelana priporočila, ki kmete napotujejo k prilagojenim krmnim obrokom, reji živali, skladiščenju živinskih gnojil, gnojenju z živinskimi in mineralnimi gnojili. Glede gnojenja z živinskimi gnojili je priporočljivo uporabiti opremo za odlaganje gnojevke neposredno na tla ali v tla (vlečene cevi, vlečene sani, plitvo ali globoko vbrizgavanje gnojevke v tla), priporoča se takojšnje zadelovanje živinskih gnojil, torej tudi gnojevke, v tla z oranjem ali drugimi načini obdelave, priporoča se redčenje gnojevke z vodo in pa gnojenje ob hladnih vlažnih dneh ali ob rahlem deževju. Priporočila so dostopna na spletnem mestu Moj zrak.

Kot je predhodno pojasnjeno kmetijska gospodarstva oziroma kmetje pri opravljanju svoje dejavnosti upoštevajo pravila dobre kmetijske prakse, za katere pripravo in izvajanje skrbi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Smernice za strokovno utemeljeno gnojenje je MKGP objavil na spletni strani.

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pa je na svoji spletni strani objavil povzetek dobrih kmetijskih praks pri gnojenju.

Ministrstvo za okolje in prostor meni, da je mogoče z izvajanjem dobrih kmetijskih praks hkrati doseči cilj, da je gnojenje nemoteče za prebivalce, ki živijo poleg kmetijskih površin ter ob tem zagotoviti, da rastline dobijo hranila za svojo rast.

Komentarji