Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dvojno državljanstvo za družinske člane

1795 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Dovolimo dvojno državljanstvo tujcem ki so družinski člani slovenskih državljanov brez obveznega odrekanja prejšnjemu zaradi pridobitve slovenskega.

33 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Spletni_uporabnik 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2020

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pridobitev državljanstva Republike Slovenije je urejena v Zakonu o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/07 - uradno prečiščeno besedilo in 40/17; v nadaljevanju: ZDRS). V skladu s tretjim odstavkom 12. člena ZDRS lahko oseba, ki je poročena z državljanom Republike Slovenije, pridobi slovensko državljanstvo, če zakonska zveza traja najmanj tri leta, če dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje, če ima urejen status tujca in če izpolnjuje ostale zakonske pogoje. Eden izmed ostalih zakonskih pogojev je tudi pogoj, da se mora oseba pred pridobitvijo državljanstva Republike Slovenije odpovedati izvornemu državljanstvu.

V skladu z 8. členom Uredbe o merilih in okoliščinah ugotavljanja pogojev pridobitve državljanstva Republike Slovenije v postopku naturalizacije (Uradni list RS, št. 51/07 in 112/09) se osebi, ki je poročena z državljanom Republike Slovenije, ni potrebno odpovedati izvornemu državljanstvu:

  • če država izvora predpisuje za prenehanje državljanstva izpolnitev pogojev, ki bi za prosilca pomenila ogrožanje njegovega življenja ali eksistence,
  • če bi prenehanje izvornega državljanstva za prosilca pomenilo izgubo lastninske pravice na nepremičnini oziroma pravice do posedovanja nepremičnin.

K prošnji za spregled pogoja odpusta iz izvornega državljanstva mora podati soglasje Vlada Republike Slovenije.

Državljanstvo predstavlja vez med posameznikom in državo, ki se s strani osebe kaže v izpolnjevanju pravic in dolžnosti. Eden izmed pokazateljev, da je oseba vzpostavila vez z novo državo, je tudi okoliščina, da se je odpovedala državljanstvu izvorne države. Ne glede na navedeno veljavna zakonodaja o državljanstvu za osebe, ki so poročene z državljani Republike Slovenije, v primerjavi z ostalimi osebami, omogoča določene olajšave pri dokazovanju pogoja prenehanja izvornega državljanstva.

Vsled navedenega ocenjujemo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 29. 6. 2020 | 19:39:20

Dvojno državljanstvo.

Dovolimo dvojno državljanstvo za tujce, ki so družinski člani slovenskih državljanov.

Verzija predloga z dne, 29. 6. 2020 | 20:08:07

Dvojno državljanstvo.

Dovolimo dvojno državljanstvo tujcem ki so družinski člani slovenskih državljanov.

Komentarji