Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvestilo o spremembi obiska pri specialistu in veljavnost napotnice

1339 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Epidemije več ni. Danes na dan preklica sem bi, po napotnici izpred enega leta, naročen pri kardiologu v UKC v Mariboru. Na vhodu sem v koloni, v kateri so se dobesedno drenjali »naročeni«, je »naročenim« vstop dovoljevala sestra. Za mano gospod ni vedel, kaj je to distanca, razumel je šele po obrazložitvi, da je to odmik do mene tako, da mi vsaj ne bo dihal za ovratnik…. In glej ga zlomka ko sem prišel na vrsto sestra ugotovi, da napotnica, klub današnjem datumu naročila ne velja. Pravi naj pokličem po telefonu.

Torej zastonj sem prišel v UKC, nesmiselno čakal v koloni med seboj »stisnjenih ljudi« in nihče in čutil potrebe, da me obvesti o preklicu obiska pri kardiologu. Nikogar tudi ne zanima, da napotnica poteče čez dva dni in samo po sebi umevno naj bi bilo, da preverim ali čas obiska velja. Mimogrede, preko javnih medijev je bilo sporočeno, da bomo pacienti o eventualni spremembi obveščeni.

Vladi predlagam, da naredi enoten in smiseln red:

- Naj določi pravočasno obvezno obveščanje pacientov o spremembi termina obiska pri specialistu,

- Naj se za čas do novega termina podaljša veljavnost napotnice in

- Naj se o rešitvi te težave pacienti preko javnih medijev obvestijo

Res neprijeten je občutek ob takem dogodku, pri čemer veš, da se bi z malo zdrave pameti takim situacijam izognili.

26 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2020

Odziv Ministrstva za zdravje

Uvodoma pojasnjujemo, da so vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti na podlagi 15. člena Zakona o pacientovih pravicah (Uradni list RS, št. 15/08 in 55/17, v nadaljnjem besedilu: ZPacP) dolžni voditi čakalne sezname za vse zdravstvene storitve, pri katerih obstaja čakalna doba. Z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 22/20) so bili s 16. 3. 2020 odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev s stopnji nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnav nosečnic. Ukrepi so se glede na epidemiološko stanje v Sloveniji postopoma sproščali in od 9. 5. 2020 velja, da se vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve zagotavljajo le pacientom, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal. Izvajalci zdravstvene dejavnosti so bili pri odpovedi terminov zaradi epidemije dolžni ravnati v skladu z 11. členom Pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah (Uradni list RS, št. 3/18, v nadaljnjem besedilu: Pravilnik) ter naročiti paciente na prvi prosti termin, pri čemer se upošteva stopnja nujnosti.

Na podlagi Navodil za sprejem in zdravstveno obravnavo pacientov z negativno epidemiološko anamnezo in brez znakov bolezni COVID-19, št. 0070-52/2020/11 z dne  29. 5. 2020, ki jih je izdal minister za zdravje, so izvajalci zdravstvene dejavnosti praviloma dan pred načrtovano zdravstveno obravnavo dolžni opraviti stik (praviloma telefonski pogovor) s pacientom in preveriti ali ima pacient znake bolezni COVID-19 in ali je bil pacient v stiku z okuženo osebo. Stik s pacientom se lahko izvede tudi prej, če izvajalec zdravstvene dejavnosti pacientu ob tem poda pisna navodila za preverjanje znakov bolezni COVID-19 in stika z okuženo osebo, navodilo, da v primeru pojava znakov bolezni COVID-19 ali stika z okuženo osebo pacient najkasneje dan pred načrtovano zdravstveno obravnavo o tem obvesti izvajalca zdravstvene dejavnosti in informacijo, na katere načine se obveščanje iz prejšnje alineje izvede, pri čemer zagotovi najmanj možnost obveščanja po telefonu (lahko tudi prek avtomatskega telefonskega odzivnika z možnostjo oddaje sporočil) in elektronski pošti.

Glede na navedeno do situacije, da pacient šele na vhodu v objekt izvajalca zdravstvene dejavnosti izve za okoliščine, ki vplivajo na izvedbo načrtovane zdravstvene obravnave, ni v skladu z veljavno zakonodajo in navodili, ki zavezujejo vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Ministrstvo za zdravje je z dopisom, št. 091-95/2020/3 z dne 28. 7. 2020, za razjasnitev konkretnega primera že zaprosilo Univerzitetni klinični center Maribor, o pritožbi pa obvestilo tudi pristojni inšpektorat.

Dodatno pojasnjujemo še, da je napotnica listina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS), s katero osebni zdravnik prenaša pooblastila na napotnega zdravnika ali kliničnega psihologa oziroma s katero napotni zdravnik po pooblastilu osebnega zdravnika prenaša pooblastila na drugega napotnega zdravnika ali kliničnega psihologa. V skladu z drugim odstavkom 176. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljnjem besedilu: Pravila OZZ; Uradni list RS, št. 79/94, 73/95, 39/96, 70/96, 47/97, 3/98, 3/98, 51/98 – odl. US, 73/98 – odl. US, 90/98, 6/99 – popr., 109/99 – odl. US, 61/00, 64/00 – popr., 91/00 – popr., 59/02, 18/03, 30/03, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 – popr., 64/07, 33/08, 7/09, 88/09, 30/11, 49/12, 106/12, 99/13 – ZSVarPre-C, 25/14 – odl. US, 25/14, 85/14, 10/17 – ZČmIS, 64/18 in 4/20) veljavnost napotnice začne teči od dneva, ko napotni zdravnik sprejme zavarovano osebo, preneha pa, ko napotni zdravnik opravi zdravstvene storitve, zaradi katerih je prejel pooblastilo osebnega zdravnika, vendar najpozneje s pretekom njene veljavnosti. Če je potrebna nadaljnja zdravstvena obravnava za isto zdravstveno stanje pri napotnem zdravniku iste vrste specialnosti, se nova napotnica izstavi največ 15 dni pred iztekom veljavnosti prejšnje izstavljene napotnice.

Napotnica velja najdlje eno leto, razen napotnice za ortodontsko zdravljenje, ki velja do zaključka tega zdravljenja. Na podlagi zadnje spremembe Pravil OZZ, ki velja od 8. 5. 2020, lahko napotni zdravnik (na podlagi pooblastila na izstavljeni napotnici) enkrat ali večkrat podaljša veljavnost napotnice osebnega zdravnika, če ugotovi, da bo zavarovana oseba na podlagi te napotnice potrebovala zdravstvene storitve tudi po preteku obdobja veljavnosti napotnice, ki ga je na napotnici označil osebni zdravnik. Takšno napotnico lahko napotni zdravnik podaljša najdlje za dve leti od preteka obdobja, ki ga je na napotnici označil osebni zdravnik. Napotni zdravnik obdobje podaljšanja veljavnosti napotnice dokumentira v zdravstveni dokumentaciji zavarovane osebe.

Ministrstvo za zdravje si prizadeva, da o vseh relevantnih okoliščinah, zakonodaji s področja izvajanja zdravstvenih storitev ter začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 obvešča tudi javnost, zlasti z objavami na spletni strani in sporočili za javnost oziroma novinarskimi konferencami.

Komentarji