Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezna objava cen vseh izdelkov za večje trgovce

1019 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam, da bi vsi večji trgovci (mejo kdo je "večji" se lahko določi glede na promet, ali pa število poslovalnic) bili dolžni dnevno objavljati ceno vseh artiklov po njihovih poslovalnicah v eni izmed računalniku-prijaznih oblik (xml, csv, json,...).

S tem bi potrošniki dobili direkten vpogled v cene pri različnih trgovcih, možen bi bil razvoj aplikacij za primerjavo cen (s telefonom poskeniraš črtno kodo, pa ti izpiše ceno v ostalih trgovinah), in z lažjim preglčedom bi šrišli do večje konkurenčnosti med samimi trgovci.

 

35 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 15 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V venera738 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 4. 2020

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Označevanje cen je v Sloveniji urejeno z Zakonom o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 — uradno prečiščeno besedilo, 114/06 — ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 — ZKoIT in 31/18) in s Pravilnikom o načinu označevanja cen blaga in storitev (Uradni list RS, št. 63/99, 27/01 in 65/03). Oba navedena zakonodajna akta sta prenesla v slovensko zakonodajo Direktivo 98/6/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. februarja 1998 o varstvu potrošnikov pri označevanju cen potrošnikom ponujenih proizvodov. Nobeden o citiranih aktov trenutno ne zahteva označevanje cen na način kot to to predlaga predlagatelj.

Na ministrstvu bomo letos pripravili nov Zakon o varstvu potrošnikov. V okviru delovnih sestankov z deležniki bomo skupaj pretresli vsa odprta vprašanja in poiskali ustrezne rešitve, ki bodo uravnotežene in učinkovite v praksi.

Posebno pozornost bomo namenili tudi potrebnim spremembam in dopolnitvam ZVPot za prilagoditev pravnega okolja in pravnega varstva digitalni dobi in preučili tudi ta predlog ter z njim seznanili gospodarska združenja za trgovino.

Prizadevali si bomo tudi za iskanje pravega ravnovesja med spodbujanjem inovativnosti in zagotavljanjem varstva potrošnikov, zlasti pa si bomo prizadevali za zagotavljanje pravne varnosti vseh subjektov na trgu.

Komentarji