Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprejetje kvalitetnega etičnega kodeksa

1449 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Večina poslancev pred volitvami 2014 se je že zavezala k sprejetju kodeksa etike z zavezo za boj proti korupciji.

Prav tako naj kodeks potrdi tudi državni svet, ki se je na zadnjem glasovanju maja 2019 izognil sprejetju novega kodeksa.

Pozivam da se ta etični kodeks končno sprejme... saj na sprejetje čakamo že od 2012, ko je Skupina držav Sveta Evrope za boj proti korupciji (GRECO) priporočila sprejetje tega kodeksa.

Zraven predlagam tudi, da se kodeks razširi na vse javne uslužbence in da se prekršitev etičnega kodeksa kaznuje z dosmrtno prepovedjo nastopanja na kateri koli javni funkciji.

31 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 15 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PeterP 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 4. 2020

Odziv Ministrstva za javno upravo

V skladu z Zakonom o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 63/07–UPB3, 65/08, 69/08-ZTFI-A, 69/08-ZZavar-E, 74/09 Odl.US: U-I-136/07-13 in 40/12-ZUJF, v nadaljevanju: ZJU), so obveznosti javnih uslužbencev opredeljene tako, da je predvsem poudarjena strokovnost, etičnost, pravilnost in smotrnost dela javnega uslužbenca, pri čemer izpostavljamo predvsem načelo častnega ravnanja (10. člen ZJU), v skladu s katerim javni uslužbenec pri izvrševanju javnih nalog ravna častno v skladu s pravili poklicne etike.

Javni uslužbenec mora opravljati svoje delo skladno s predpisi, kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi, splošnimi akti organa in kodeksom etike javnih uslužbencev (93. člen ZJU). Javni uslužbenec mora tako pri svojem delu upoštevati tudi kodekse (poklicne) etike, kot zbir etičnih in moralnih pravil, ki zavezujejo javne uslužbence oziroma pripadnike določenega poklica, in sicer:

  • Kodeks ravnanja javnih uslužbencev (Uradni list RS, št. 8/01), ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije,
  • Kodeks etike javnih uslužbencev v državnih organih in upravah lokalnih skupnosti (št. 0130-5/2011/1, z dne 11. 4. 2011), ki ga je sprejel Uradniški svet,
  • druge kodekse, kot npr. Kodeks policijske etike, idr.

Kodeks etike javnih uslužbencev v državnih organih in upravah lokalnih skupnosti izhaja iz tradicije in vrednot delovanja javne uprave, ki mora delovati zakonito in v javno dobro. Kodeks ne predstavlja seznama pravil (norm), ampak je oblikovan kot skupek vodil, osnovnih smernic in minimalnih standardov, ki naj bi jih javni uslužbenci upoštevali pri svojem delu. Temelji na vzajemnem spoštovanju javnih uslužbencev, tako do sodelavcev, kot tudi do notranjih oziroma zunanjih strank. Namen kodeksa je, da se javnim uslužbencem predstavijo vodila delovanja, ki jih je možno razumeti v najširšem smislu ob predpostavki spoštovanja zakonskih načel ter splošnih pisanih ali nepisanih etičnih standardov. Kodeks vsebuje splošno veljavna načela etičnega ravnanja javnih uslužbencev, ki so jim v pomoč in oporo v vseh aktivnostih njihovega delovanja, in je objavljen na spletnem portalu državne uprave GOV.SI.

Prav tako je na spletnem portalu GOV.SI dostopen Kodeks ravnanja javnih uslužbencev, ki velja za vse javne uslužbence v državnih organih, upravah samoupravnih lokalnih skupnostih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega prava, ki pretežno izvajajo upravne naloge, in v zvezi s katerim je vlada ob obravnavi sprejela določene sklepe, ki so prav tako objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije, in sicer:

  • Vlada Republike Slovenije sprejema kodeks ravnanja javnih uslužbencev, ki ga je sprejel Svet Evrope kot priporočilo vsem članicam Sveta Evrope,
  • Vlada Republike Slovenije priporoča sindikatom in stanovskim organizacijam zaposlenih v javni upravi, da kodeks upoštevajo pri pripravi svojih kodeksov,
  • Vlada Republike Slovenije nalaga ministrstvom in vladnim službam, da kodeks upoštevajo v postopkih zaposlovanja in pripravi zakonskih in podzakonskih aktov s področja organizacije in delovnopravne zakonodaje,
  • Vlada Republike Slovenije se je zavezala, da bo kodeks smiselno uporabljala tudi za ministre in druge funkcionarje,
  • Vlada Republike Slovenije je sklenila, da se besedilo kodeksa objavi v Uradnem listu Republike Slovenije skupaj z navedenimi sklepi.

Namen tega kodeksa je opredeliti načela opravljanja javnih nalog, po katerih se morajo ravnati javni uslužbenci, hkrati pa je ta kodeks namenjen tudi seznanitvi javnosti z ravnanjem, ki ga ima pravico pričakovati od javnih uslužbencev. 

V zvezi s predlogom torej ugotavljamo, da kodeks etike za javne uslužbence obstaja in je javno dostopen. Pojasnjujemo pa, da ne namen in ne vsebina kodeksov nista usmerjena v kaznovanje, ampak v osveščanje za ravnanje v skladu z načeli, ki jih kodeks vsebuje. Kodeks etike ne more biti podlaga za ukrepanje drugih zoper nekoga, lahko pa pomeni podlago, da oseba sama ravna v skladu z načeli in preneha opravljati določena dejanja ali funkcijo.

Glede predloga, da se etični kodeks sprejme tudi za poslance oziroma da se za državne svetnike sprejme nov etični kodeks, pa Ministrstvo za javno upravo sporoča, da ni pristojno za vsebinsko opredelitev, zato predlagamo, da predlog posredujete Državnemu zboru RS in Državnemu svetu RS.

Komentarji