Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ugotavljanje poklicne bolezni

1797 OGLEDOV 59 KOMENTARJEV

Delovna doba se podaljšuje. dolgotrajno delo na delovnem mestu, ki je izpostavljeno škodljivim vplivom, lahko povzroči poklicno bolezen.

Ugotavljanje poklicne bolezni je le redko preprosto. Presoja, ali gre v konkretni zadevi za poklicno bolezen, je odvisna od okoliščin vsakega posameznega primera. Neurejeni predpisi ne prispevajo k lažjemu, jasnejšemu in k hitrejšemu ugotavljanju pravic.

Čeprav je bilo besedilo novega pravilnika o poklicnih boleznih do sedaj že pripravljeno, še ni bilo sprejeto. Poklicne bolezni in dela, na katerih se pojavljajo te bolezni, pogoje, ob katerih se štejejo za poklicne bolezni ter postopek ugotavljanja in potrjevanja in pripravljanja poklicnih bolezni določi minister, pristojen za zdravje.

Na podlagi 428. člena ZPIZ-2 za določanje poklicnih bolezni se še vedno uporablja stari Pravilnik o seznamu poklicnih bolezni (Ur. l. RS, št. 95/03 in spremembe), ki je sicer ob sprejetju ZPIZ-2 prenehal veljati, in sicer v delu, ki ni v nasprotju s tem zakonom. Veljavna pravna podlaga za ugotavljanje poklicnih bolezni torej tudi sedem let po sprejetju ZPIZ-2 še vedno ne obstaja. Del tega Pravilnika je tudi seznam poklicnih bolezni.

 

40 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 14 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 12. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

Omenjeno področje je v pristojnosti dela dveh ministrstev in sicer Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in Ministrstva za zdravje. Pravilnik o poklicnih boleznih je predviden v Zakonu o poklicnem in invalidskem zavarovanju. Za vzpostavitev celovitega sistema, ki bo delavcem omogočil uveljavljanje njihovih pravic na tem področju, so potrebne zakonodajne spremembe in sicer v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ali pa v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ministrstvo za zdravje je v letu 2017 Ekonomsko socialnemu svetu predstavilo predlog Pravilnika o poklicnih boleznih, ki določa:

  • način ugotavljanja in potrjevanja poklicnih bolezni,
  • vstop v sistem in vstopne dokumente za začetek postopka,
  • plačnika postopkov ugotavljanja in potrjevanja poklicne bolezni in
  • pogoje, ob katerih se bolezen šteje za poklicno bolezen.

V postopku usklajevanja predloga pravilnika je Služba vlade RS za zakonodajo podala mnenje, da je področje poklicnih bolezni podnormirano, saj ZPIZ-2 določa zgolj pooblastilo ministru, pristojnemu za zdravje, da določi poklicne bolezni in dela, na katerih se pojavljajo te bolezni, pogoje, ob katerih se štejejo za poklicne bolezni, in postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja poklicnih bolezni. Navedene da podnormiranosti ni mogoče reševati v okviru pravilnika, potrebna bo dopolnitev zakonodaje, saj se pravice in obveznosti lahko določajo samo v zakonih. Ministrstvo za zdravje je Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že posredovalo predlog dopolnitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ureja postopek potrjevanja in ugotavljanja poklicnih bolezni ter organe, pristojne za njegovo izvedbo. Tudi Pravilnik o poklicnih boleznih je uvrščen v Normativni delovni program Vlade RS za 2019, zato pričakujem ureditev tega pomembnega področja v prihodnjem letu.

Komentarji