Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pokojninska reforma 2020

1140 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Zadnji znan predlog predvideva, da bodo zaposleni, ki bodo v delavnem razmerju vztrajali po izpolnitvi pogojev za upokojitev, upravičeni do 40% pokojnine prve tri leta in nato do 20%. Odstotek je odločno prenizek in v resnici pomeni polnjenje proračuna s tveganjem, da bo podaljšanje zanimivo le za peščico.

Utemeljitev:

V kolikor bi se oseba upokojila, bi proračun utrpel strošek pokojnine in prispevkov, ki jih za upokojenca plačuje ZPIZ. V kolikor oseba ostane zaposlena, pa proračun bremeni del pokojnine. Ves preostali del (del neizplačane pokojnine in celotna plača) pa polni proračun. Pri tem je potrebno upoštevati, da ga polnijo vsi prispevki iz plače, vsi davki in vsaj DDV in trošarine iz NETO plače, ki jih oseba potroši v Sloveniji. V mojem primeru sta prispevka za ZPIZ (iz in na BTO) dobrih 57% celotne pokojnine. Prve tri mesece bi torej izplačevali že veliko manj, kot bi v blagajno ZPIZ dobivali le iz naslova plače, nato pa drastično manj. To kaže na požrešnost države, oziroma zaposlenih v JS, ki izračune pripravljajo. Večji proračun samodejno pomeni boljše plače v JS. V kolikor računamo, da proračun iz plače dobi prispevke in davke ter iz NETO plače DDV in trošarine (podjetja bolje zaslužijo, dajejo več DM, dosegajo višje dobičke, ...) je nerazumno in predvsem premalo stimulativno, da bi se izplačevalo 40% ali celo mizernih 20% pokojnine. Zakonodajalec torej ni sposoben uvideti, da s 100% in nato 50% izplačilom pokojnine proračun v ničemer ne bi trpel (DOH se zaradi plače in pokojnine drastično poveča), ampak bi beležil še vedno viden presežek. Poleg tega bi gospodarstvo, pa tudi JS dobili nazaj marsikaterega izkušenega delavca.

 

Predlagam, da se zaposlenim, ki v DR vztrajajo po izpolnitvi pogojev za upokojitev, do 67 leta izplačuje 100% pokojnina in po tem času 50%, saj je potrebno upoštevati vrsto multiplativnih učinkov

19 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R RF9945 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 11. 2019

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Znotraj pogajalske skupine za obravnavo Predlogov sprememb in dopolnitev Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je bil v zvezi z ureditvijo t.im. »dvojnega statusa«, dosežen kompromisni dogovor glede rešitve, ki jo je predlagalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ki nadgrajuje obstoječi sistem izplačevanja 20% pokojnine. Predlog tako predvideva, da posameznik v prvih treh letih po izpolnitvi pogojev za upokojitev pod pogojem vključenosti v obvezno zavarovanje za polni delovni oziroma zavarovalni čas pridobi še 40% starostne pokojnine, po treh letih pa se ta del zniža na 20%. Z namenom spodbujanja podaljševanja delne aktivnosti posameznikov vsaj za 4 ure dnevno oziroma 20 ur tedensko, se spreminja tudi določitev višine delne pokojnine. Za te posameznike se delna pokojnina odmeri v odstotku, ki ustreza skrajšanju polnega delovnega časa in se nato poviša še za sorazmerni del zneska, ki bi se lahko izplačeval posamezniku, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev in je še nadalje vključen v obvezno zavarovanje za polni delovni oziroma zavarovalni čas. 

Uvodni predlog za ureditev »dvojnega statusa« je sicer predvideval prejemanje 50% pokojnine ob izpolnitvi pogojev za upokojitev in nato 100% ob pogoju, da pred prehodom na 100% prejemanje pokojnine delovno razmerje preneha, kar posledično omogoča delodajalcu, da se odloči ali bo z zaposlenim nadaljeval sodelovanje.

Glede prvotnega predloga so svoje pomisleke izrazili tako na delodajalski, kot tudi na sindikalni strani in do soglasja ni moglo priti. V ta namen je MDDSZ zaprosilo vrh koalicije za spremembo mandata v zvezi s tem konkretnim predlogom, k čemur je pridobilo soglasje. 

Ker se je tako med samim delom pogajalske skupine izkazalo, da večina socialnih partnerjev nasprotuje urejanju pravic za različne kategorije v okviru enotnega I. stebra obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, predlog 100% pokojnine/100% plače pa ne doseže konsenza tudi zaradi skrbi, da bi tovrstna ureditev prinesla pojav nelojalne konkurence do mladih delavcev s strani starejših delavcev, je MDDSZ podal nov predlog, ki je bil ob koncu pogajanj, kot kompromisni predlog, potrjen s strani vseh socialnih partnerjev, in sicer kot izplačilo zneska 40% pokojnine za prva tri leta po izpolnitvi pogojev za upokojitev in zneska 20% po preteku treh let.

Komentarji