Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Interventni zakon o spremembi sistema zbiranja sredstev dopolnilnega ZZ

567 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam sprejem interventnega zakona, ki bo določal, da sredstva dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovancev s 1..1.2020 prične zbirati in razporejati direktno ZZZS, iz sistema zagotavljanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa se izločijo zavarovalnice.

Obstoju soglasja koalicije o ukinitvi zbiranja sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja namreč ne verjamem, posebej po objavi, da se pričetek sprememb predvideva šele v letu 2021 in da za realizacijo manjka več deset milijonov evrov. Kakorkoli, do resne in premišljene nove ureditve bo preteklo še kar nekaj časa, ljudje pa si želimo predvsem urejenega zdravstva in da se zbrana sredstva ne trošijo za delovanje sistema zavarovalnic. Zato predlagam, da se najprej spremeni sistem zbiranja sredstev. Zakonodaja se naj spremeni takoj in sicer, da s 1.1.2020 sredstva dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovancev zbira in troši direktno ZZZS. S sprejetjem takšnega predloga bo omogočen čas za resno pripravo sprememb zakonodaje. Prihranek je evidenten, in sicer so to stroški delovanja zavarovalnic z več sto zaposlenih in ustvarjeni dobički le teh, kar je glede na objavljene podatke več deset milijonov. Ta sredstva raje porabimo za varovanje zdravja ljudi.

15 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje pripravlja svoj predlog nadomestitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljnjem besedilu: DZZ), ki bi trenutno zbiranje sredstev preko treh zavarovalnic prav tako prenesel na ZZZS. Vsako tako spremembo je treba uvajati previdno, postopke natančno preučiti in predvideti vse možne posledice, ki bi se s tem pojavile. Taka sprememba na prvi pogled morda izgleda enostavna, vendar temu ni tako. V sistemu imamo namreč precej kategorij in skupin zavarovancev, pri čemer ima vsaka svoje posebnosti, tako pri vključitvi v obvezno zavarovanje kot pri načinu zbiranja prispevkov. Pri tem je treba tudi upoštevati veliko izjem, ki se izvajajo po svojih postopkih.

Sprememba iz trenutnega sistema DZZ, ki je prostovoljna oblika zdravstvenega zavarovanja, na obvezno obliko dajatve oziroma prispevka, prinaša torej precej sprememb v postopkih, prav tako se vključijo tudi druge institucije, ki morajo prilagoditi svoj način dela. Zaradi prej naštetih posebnosti lahko vsaka napačna odločitev pomeni, da z dajatvijo sistemsko obremenimo določeno kategorijo zavarovancev, ki je ne bi smeli, oziroma pride do drugih anomalij, katerih naknadno odpravljanje je precej težavno.

Vsled navedenega zato Ministrstvo za zdravje predvideva uvedbo novosti v letu 2021.

Komentarji