Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cona 30

1851 OGLEDOV 32 KOMENTARJEV

Cona 30 naj bo dovoljena samo v območjih šol in vrtcev, drugod naj se omejitev postavlja normalno s prometnimi znaki !

Ta cona 30 se je preprosto preveč razpasla, saj lahko vsak župan odloči in da tablo za cono 30 na vse vpadnice v naselje in potem ti je cona 30 celo naselje, kar je skregano z vsako logiko. Omejitev naseljih je 50km/h in naj takšna tudi ostane, razen na območju šole in vrtca.

51 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Mihec 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 11. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Predpisi o varnosti cestnega prometa določajo splošno omejitev hitrosti na cestah v naselju, ki znaša 50 km/h. Če so izpolnjeni določeni pogoji, lahko na določenih območjih ali cestnih odsekih v naselju občina omejitev hitrosti zviša ali zniža. Odgovornost za varen in nemoten promet na občinskih cestah imajo občine na podlagi 6. člena Zakona o pravilih cestnega prometa in 100. člena Zakona o javnih cestah. Območje omejene hitrosti, kjer je najvišja dovoljenja hitrost 30 km/h (cona 30), je naselje ali del naselja, ki predstavlja funkcionalno celoto, v kateri je treba zaradi gostote ali drugih značilnosti prometa pešcev ali kolesarjev in njihove varnosti omejiti hitrost na manj kot 50 km/h.

Območja omejene hitrosti niso predvidena samo za območja šol in vrtcev, ampak jih lahko občine v okviru prometne ureditve določijo tudi na drugih odsekih občinskih cest v naselju. Menimo, da v zvezi s tem ni potrebna sprememba predpisov, ki bi občinam omejila to možnost. Območja omejene hitrosti so z ustreznimi infrastrukturnimi ukrepi zelo pomemben element za zagotavljanje prometne varnosti in trajnostno mobilnost v naseljih.

Priloge:

Komentarji