Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Brezplačno zdravstvo za otroke

568 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagan, da se otroke, ki potrebujejo kakršno koli zdravljenje, obravnava popolnoma brezplačno, ne glede na ekonomski in socialni položaj. S spremembo moramo iti morda celo tako daleč, da se doseže sprememba Ustave RS, kjer mora biti zapisano, da imajo otroci do določenega starostnega obdobja, polnoletnost denimo, vsakršno zdravljenje, zdravila, pripomočke, pa naj bodo klasični ali "nadstandardni", popolnoma brezplačno. Če v domovini tega zdravljenja ne morejo zagotoviti, pa mora država otroku omogočiti popolno financiranje v tujini. V to financiranje mora biti vključen tudi spremljevalec, starš, bivanje, potovanje in rehabilitacijska doba.

Zavarovalnice morajo nehati igrati ekonomske dobičkarje na račun otrok.

18 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure Žnidarič 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 11. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Podani predlog je splošen in nedoločen, saj v bistvu povzema sistem, ki je že obstaja.

Otroci, ki so zavarovani kot družinski člani, imajo zdravstvene storitve, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, krite v celoti iz tega zavarovanja, zato ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Te pravica že sedaj niso vezane na ekonomski in socialni položaj. Navajanje o zavarovalnicah - ekonomskih dobičkarjih na račun otrok je tako pavšalno in neutemeljeno.

Zavarovane osebe imajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zagotovljeno pravico do zdravstvenih storitev, potrebnih za odkrivanje, zdravljenje in rehabilitacijo zaradi bolezni in poškodbe ter s tem povezanimi zdravili in medicinskimi  pripomočki, vključno  s preventivnimi pregledi.

Če je oseba napotena na zdravljenje v tujini (npr. če so izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji), ima pravico tudi do povračila potnih stroškov, stroškov prehrane, nastanitve in spremstva.

Neomejene pravice otrok do zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov, brez sistemsko vpeljane kritične presoje in odločitve o upravičenosti, smiselnosti, brez vpeljanega standarda, nima noben zdravstveni sistem na svetu. Poleg tega je predlog diskriminatoren do drugih kategorij prebivalcev.

Komentarji