Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podaljšana veljavnost evropske kartice zdravstvenega zavarovanja

701 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlagam, da se namesto trenutnega vsakoletnega vnovičnega naročevanja evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, le-to uredi v trajno. Kartica bi potekla oz. bila preklicana (in bi jo posledično bilo potrebno ponovno naročiti) le v primeru, če oseba ne bi imela plačanega zdravstvenega zavarovanja.

V primeru da takšna rešitev zaradi evropske zakonodaje ni možna, se naj veljavnost kartice za vse skupine uporabnikov (ne le za upokojence) podaljša na pet let.

Obrazložitev:

Trenutno stanje vsakoletnega naročanja kartic pred dopusti ima za posledico le povečano količino plastičnega in papirnega odpada, ki daje delo določenemu številu birokratov. V času avtomatizacije in e-storitev je tak sistem potraten in nepotreben.

40 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bombon 31 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Veljavnost evropske kartice je skladno s priporočili EU omejena na določeno obdobje, ker izvajalci zdravstvenih storitev v tujini (še) ne morejo preverjati urejenosti zavarovanja. V času veljavnosti evropske kartice, ki je viden podatek na kartici, ZZZS oziroma vsi zavarovanci prevzemajo tveganje, da ima imetnik evropske kartice, ki zdravstvene storitve uveljavlja v tujini, tudi dejansko urejeno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Glede na navedeno izdaja evropske kartice z dolgo dobo trajanja z vidika poslovnega tveganja (gospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi) ni smiselna, razen pri tistih zavarovancih, katerih zavarovanje ostaja praktično nespremenjeno (upokojenci in otroci). Pri teh kategorijah zavarovanih oseb se izda evropska kartica z daljšim obdobjem trajanja (pet let oziroma do 18. leta starosti). Nekatere države članice za določene kategorije oseb izdajajo evropske kartice z daljšim rokom trajanja (do deset let), nobena država članica EU pa ne izdaja evropskih kartic za nedoločen čas. Slednje bo možno šele, ko bo na ravni EU uvedena elektronska evropska kartica.

Komentarji