Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Boljša učinkovitost upravnih enot

1477 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam, da upravne enote potrdila državljanom vročajo preko varne elektronske pošte (tisti, ki bi to želeli). Npr. potrdilo o prijavi/odjavi začasnega prebivališča. E-uprava je v primeru te vloge dokaj zamudna. V primeru Ljubljani najprej vsaj 3-4 dni traja, da vlogo rešijo, nato pa še 2-3 dni, da potrdilo odpošljejo.

21 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jdonne 14 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 10. 2019

Odziv Ministrstva za javno upravo

V zvezi s podanim predlogom vam sporočamo, da veljavni predpisi med načini vročanja že urejajo tudi vročanje dokumentov po elektronski poti. <link http: pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o splošnem upravnem postopku določa, med drugim, ta način vročanja v 83. in 86. členu. Organ vroča po elektronski poti, če stranka vlogo za začetek postopka pošlje v elektronski obliki, če med postopkom sporoči organu, da želi vročitev dokumentov v varni elektronski predal in v drugih primerih, ko sam lahko zanesljivo ugotovi, da ima varni elektronski predal. Nadalje iz določbe četrtega odstavka 179. člena ZUP izhaja, da se potrdilo in druge listine o dejstvih, o katerih se vodi uradna evidenca, izdajo stranki na ustno zahtevo praviloma istega dne, ko je stranka potrdilo oziroma drugo listino zahtevala, najpozneje pa v 15 dneh, če ni v predpisu, s katerim je bila vzpostavljena uradna evidenca, drugače določeno.  Ob zakonskih določbah, ki so podlaga za vročanje dokumentov po elektronski poti, je potrebno upoštevati tudi določbo drugega odstavka 83. člena ZUP, na podlagi katere se vročitev ne opravi po elektronski poti, v kolikor stranka nima odprtega varnega elektronskega predala, organu ne sporoči  njegovega naslova, če vročitev v varni elektronski predal ni mogoča, ali če stranka izrecno zahteva fizično vročitev dokumenta.

Podani predlog, ob upoštevanju navedenih zakonskih določb, je relevanten oziroma sprejemljiv, pri čemer opozarjamo, da ni nujno, da bo zaradi tega proces dela na posamezni upravni enoti hitrejši. Ta je namreč, tudi v izpostavljenem primeru izdaje potrdila o prijavi oziroma odjavi začasnega prebivališča, odvisen od različnih dejavnikov, tako števila vloženih vlog kakor tudi od organizacije dela ter kadrovskih resursov.

Predlagana izboljšava je že v planu izvedbe tukajšnjega ministrstva. Za izvedbo pa so potrebne določene tehnološke in organizacijske spremembe, zato natančnega roka realizacije v tem trenutku ni možno podati.

Priloge:

Komentarji