Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam vladi dopolnitev zakona,kjer bodo kmetje oz rejci, ki nimajo ustrezno zavarovane živine z tehničnimi zaščitami ali primernimi psi, kaznovani.

668 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Predlagam vladi dopolnitev zakona,kjer bodo kmetje oz rejci, ki nimajo ustrezno zavarovane živine z tehničnimi zaščitami ali primernimi psi, kaznovani. Namreč prisostvujejo k mučenju živali, saj vedo, da je napad zveri naravni proces. Živina niti ne more bežati, ker je neprimerno ograjena in premalo zaščitena. Torej biva v pasti.

19 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pomagajte.si 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 9. 2019

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Do napadov zveri na pašno živino prihaja tudi na pašnikih in oborah, kjer so postavljene (elektro) ograje po vseh strokovnih merilih. Dejstvo je, da noben rejec ne redi svojih živali »za hrano zverem«, zato imajo rejci na območjih, kjer se je do sedaj običajno pojavljal volk ali medved, živali tudi ustrezno zaščitene. Problem nastaja na območjih, kjer običajno volka do sedaj ni bilo, povsod pa je težava predvsem zaradi številčnosti populacije, zaradi katere lahko odpovejo tudi najboljši in preizkušeni načini varovanja.

V skladu z 10. členom Zakona o živinoreji (Uradni list RS, št. 18/02, 110/02 – ZUreP-1, 45/04 – ZdZPKG, 90/12 – ZdZPVHVVR in 45/15) lahko imetnik oziroma rejec živali nemoteno redi domače živali na kmetijskih zemljiščih in v objektih za rejo, ki so njegova last ali jih ima v najemu ali zakupu, če izvaja rejo v skladu s predpisi. Nihče ne sme s protipravnim ravnanjem ali opustitvijo ovirati imetnika oziroma rejca pri izvajanju nemotene reje, če jo rejec izvaja v skladu s predpisi.

Komentarji